Grădiniţa nr. 4 din Zalău îşi va mai putea desfăşura activitatea în imobilul de pe strada Andrei Şaguna, nr. 14, până la finele lunii august 2016, după ce Primăria a căzut la un acord cu proprietarul Parohia Reformate Zalău Centru în ceea ce priveşte valoare chiriei şi condiţiile de utilizare.
Astfel, municipalitatea va achita o chirie lunară de 7.611,60 lei, din care aproape 5.000 de lei reprezintă chiria pentru teren, iar diferenţa, chiria pentru clădire. Suma este cu 276 de lei mai mare decât cea valabilă prin contractul de închiriere anterior. De altfel, majorarea acestei obligaţii a fost condiţia renegocierii sumei de închiriere. În plus, nivelul chiriei va fi indexat anual cu indicele de inflaţie. Prelungirea contractului dintre cele două părţi a fost condiţionată şi de rearondarea Grădiniţei nr. 6 Zalău la Liceul Reformat Wesselenyi, de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu”, unde se află în prezent. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Zalău, din luna iunie a acestui an, municipalitatea a aprobat această rearondare, începând cu anul şcolar 2013-2014.
Dat fiind faptul că imobilul de pe strada A. Şaguna se află „într-o stare avansată de degradare”, Uniune Parohiilor Reformate a solicitat municipalităţii să efectueze o expertiză tehnică la faţa locului şi abia apoi să fie prelungit contractul de închiriere. „Dacă în baza expertizei consideraţi că imobilul corespunde pentru desfăşurarea activităţii de învăţământ în bune condiţii, suntem de acord cu prelungirea contractului de închiriere”, au transmis reprezentanţii Uniunii Parohiilor Reformate. Raportul întocmit ulterior stabileşte că „structura de rezistenţă a imobilului este în stare tehnică bună, probleme ridică doar învelitoarea din ţiglă solzi şi ţiglă profilată, care este degradată, favorizând infiltrarea apelor pluviale şi necesită reparaţii ori înlocuire, dar că imobilul corespunde pentru desfăşurarea activităţilor”.
În ceea ce priveşte reparaţiile ce se impun la spaţiul ce găzduieşte Grădiniţa nr. 4, oficialii Primăriri Zalău susţin că acestea „vor fi identificate la toate unităţile de învăţământ din municipiu şi în funcţie de resursele financiare şi de priorităţi vom propune variante de finanţare”. Şansele identificării unor fonduri sunt foarte mici, însă, dacă luăm în calcul faptul că la această oră, administraţia locală nu dispune nici măcar de fondurile necesare plăţii utilităţilor în trimestrul al patrulea la unităţile de învăţământ din Zalău.
Potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu, autorităţile locale vor încerca să identifice până în 2016 o soluţie în ceea ce priveşte Grădiniţa nr. 4. „Luăm în calcul fie creşterea capacităţii de educare în învăţământul preşcolar, fie construirea unui nou sediu”, a menţionat edilul.