Consumul de către copiii de grădiniţă sau elevi a produselor din carne care conţin cantităţi substanţe chimice, aditivi, coloranţi şi sare în cantităţi mari, aşa cum sunt salamurile, parizerul, şunca presată şi alte categorii de mezeluri, ori anumite produse preparate industrial din carne, este pus sub controlul legii. În şcoli şi grădiniţe s-a interzis consumul produselor din carne cu adaos de aditivi alimentari – mezeluri şi salamuri. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordinului, alimentele din această categorie urmează a fi excluse din meniurile copiilor instituţionalizaţi. Ele vor fi înlocuite cu carne de calitate superioară şi de categoria I. Centrul Naţional de Sănătate Publică menţionează că monitorizarea respectării prevederilor de interzicere menţionate va fi efectuată de către specialiştii centrelor de sănătate publică teritoriale, care vor identifica şi sancţiona responsabilii instituţiilor care le vor ignora. Concomitent, Ministerul Sănătăţii, pe parcursul lunii iunie curent, va examina şi aproba noile meniuri pentru alimentaţia copiilor din instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar în care vor fi incluse mai multe fructe de sezon şi un spectru mai larg de legume, bucate bogate în proteine, categoric fiind excluse cele prăjite. În prezent, la elaborarea meniurilor sunt antrenaţi specialişti în domeniu – reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, tehnologi alimentari şi specialişti în sănătatea copiilor din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, pediatri, dar şi mai mulţi părinţi.