Supărare mare pe înaltele fețe bisericeşti, după şedinţele Patriarhiei Române care au avut loc recent, la Bucureşti şi care au avut ca principal motiv de discuţii ora de Religie din şcoli, a cărei soartă pare a fi periclitată – spune Patriarhia – de decizia Curţii Constituţionale care dă dreptul părinţilor să decidă, firește- împreună cu copiii, participarea acestora la orele de Religie din şcoli.
Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Patriarhiei Române, întrunit aşadar în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală, marţi şi miercuri, sub preşedinţia patriarhului Daniel, Sfântul Sinod al BOR „a luat act cu îngrijorare de decizia discriminatorie şi umilitoare pentru ora de Religie a Curţii Constituţionale a României din 12 noiembrie 2014 (…). În acest context, Sfântul Sinod a hotărât informarea de către centrele eparhiale a profesorilor de religie şi a părinţilor că până la adoptarea de către Parlamentul României a unei noi forme a Legii Educaţiei Naţionale (nr. 1/2011) statutul consacrat al orei de Religie rămâne nemodificat. Profesorii de religie şi părinţii trebuie să facă publice cazurile din şcoli în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de Religie”, se menţionează în comunicat.
Curtea Constitutională a decis, în data de 12 noiembrie a.c. că este neconstituţional articolul din legea educaţiei care spune că, „la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecatorii Curţii au apreciat că cei care trebuie să facă o solicitare sunt părintii care doresc ca aceste cursuri de Religie, în şcoală, să fie urmate de copiii lor.
Opinia Inspectoratului Școlar Judeţean Sălaj este una clară şi concisă. Legat de acest subiect, inspectorul şcolar general Maria Pop ne-a declarat că „este decizia fiecărui părinte de a sfătui copilul cu privire la participarea sau neparticiparea acestuia la orele de Religie” şi că „Inspectoratul Şcolar nu se poate substitui părinţilor şi nu poate avea niciun amestec în decizia finală a fiecărei familii, referitoare la acest subiect”.
Şi reprezentanţii Bisericii sălăjene ne-au spus punctul lor de vedere, nu foarte vesel ce-i drept, prin consilierul cultural Gabriel-Viorel Gârdan din cadrul Episcopiei Sălajului. Acesta ne-a declarat faptul că „există un cadru legal care trebuie respectat şi că Episcopia Sălajului susţine, evident, punctele de vedere şi concluziile ce rezultă din comunicatul Patriarhiei Române”. Preotul Viorel Gârdan ne-a subliniat totodată ideea că hotărârea Curţii Constituţionale nu pune în discuţie statutul orei de religie din şcoli – cel puţin până la adoptarea unei noi Legi a Învăţământului – ci este mai degrabă o problemă legată de procedura prin care un copil îşi poate exprima interesul de a participa la o astfel de disciplină, în şcoli.
Revenind la concluziile şedinţelor de la Patriarhia Română, aceasta consideră discriminatorie decizia CC, justificând prin faptul că odată cu aceasta se transferă toată responsabilitatea de decizie asupra părinţilor, iar acest lucru se întâmplă doar în cazul orei de religie, nu şi al altor discipline şcolare, şi că se încearcă descurajarea participării elevilor la aceste ore prin „măsuri birocratice”. Acum, ce mai putem adăuga, că se înfurie domniile lor pentru faptul că Limba Română – să zicem – e obligatorie, în timp ce Religia rămâne la statutul ingrat de „opţiune”, başca una la „cheremul” părinţilor?!
Sesizăm o uşoară disperare a Patriarhiei Române faţă de această situaţie, prin pierderea „controlului” pe care – prin interpuşi – îl aveau până acum asupra deciziilor elevilor în această privinţă. Este explicabilă lamentarea cu care au dat de pământ cu Decizia Curţii Constituţionale prin care, firesc, se dă posibilitatea – cu atât mai valabilă în cazul copiilor de gimnaziu – ca părinţii să fie cei care decid, bineînţeles, împreună cu copilul şi în conformitate cu dorinţele, pasiunile, aptitudinile copilului, dacă este oportună şi benefică participarea la ore de Religie în cadrul şcolar. E evident faptul că reprezentanţii bisericii, deşi o spun voalat, ţin cu dinţii de aceste ore ca să nu mai vorbim că dacă s-ar face după voia domniilor lor, acestea ar deveni obligatorii, însă un lucru important şi unul dintre cele care au cântărit greu la decizia Curţii Constituţionale, pe care Patriarhia o consideră „umilitoare”, este acela că cei care iau decizii, într-o familie – oricare ar fi ea, sunt părinţii şi copiii. Nu copiii şi şcoala, nu copiii şi preoţii şi nici copiii singuri dar „îndrumaţi” de oricine altcineva decât părinţii lor, singurii îndreptăţiţi legal, moral şi creştineşte, să o facă.
Un alt adevăr nerecunoscut de Patriarhie este pe cât de simplu pe atât de măreţ: înscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie încalcă dreptul la libertatea conştiinţei! Nu vedem ce e atât de greu de înţeles! Sau de acceptat.
Credinţa este, dincolo de toate definiţiile din dicţionare sau din manualele de Religie, o opţiune. Fiecare copil urmează sau nu, calea şi credinţa pe care familia în care s-a născut o are. Iar dacă el nu are încă puterea discernământului sau capcitatea de a şti exact ce rol are, poate avea sau nu – religia în viaţa şi educaţia lui, singurele persoane al căror sprijin trebuie să-l solicite sunt părinţii – sau după caz, bunicii sau persoanele care îi cresc, şi nimeni altcineva. Iar dacă marii reprezentanţi ai bisericii se supără pe această realitate, pot sta supăraţi exact până vor înţelege firescul acestor lucruri, iar atunci când îl vor accepta, le va trece, probabil, şi supărarea.
Presedintele Turciei,Erdogan,cere introducerea religiei islamice in scoala de la virsta de 6 ani.
Noi. izgonim Divinitatea din scoli.
Ce parere are onorabilul autor,cine face bine si cine face rau?
adica vrei sa ne întoarcem in feudalim? când biserica si regele decidea cursul vietii? pai daca turci sunt prosti, sa fim si noi?
locul bisericii este in biserica, nu are ce cauta in invatamant si mai ales in politica. Dar biserica a devenit asemenea politicului, cancerul acestui popor. Asemenea politicienilor, clerici sunt plini de averi,, si sunt definiti prin coruptie, lacomie, minciuna si nu in ultimul rand rautate.
Cu tot respectul, religia, cu atât mai mult în forma actuală a îndoctrinării pure, nu are ce căuta în școlile publice, locul ei este la biserică!
pt. ”Ioan fara de țara” , stimate domn, nu izgoneste nimeni religia din scoli, doar ca niste oameni cu cap, sigur mai destepti ca noi, au facut ca acest lucru sa fie asa cum trebuie: OPȚIONAL. Adica, daca nu intelegi, fiecare sa aleaga daca participa sau nu, si nu sa fie dus, cu turma, la bagarea pe gat a unor doctrine cu care , poate, nu e de acord sau care nu-i fac placere. Înteles?
mai ttrebuie spus, ca aceste ore obtionale de religie trebuie tinute in afara orelor normale de scoala, si acesti preoti „cinstiti si drepti” nu ar trebuie sa fie renumerati din bani i ministerului invatamantului, Plata lor sa fie la ceruri, caci asa provaduiesc si ei catre noi.
Avem in Salaj mai multi absolventi de teologie / preoti decat doctori. Si nu este normal de loc, ca aceasta adunatura de pierde vara = preoti sa stea pe abnul public precum hoardele de tigani asistati sociali.
Asta vreti cu indoctrinarea religioasa a copiilor?
Si dati exemplul unui stat majoritar musulman, Turcia…Bravo!!!
Adica marea imbulzeala din ’89 n-a facut decat sa inlocuiasca o forma de indoctrinare obligatorie – comunista cu o alta – crestin-ortodoxa?
Cred ca democratia inseamna, in primul, libertatea de a alege…
Din păcate, pe români i-a apucat amocul atât pentru fundamentalismul ortodox cât și pentru inumanul comunism. Acest popor ar fi perfect în stare să voteze într-un referendum un mixaj de comunism ortodox.
sa speram ca prin ultimul vot, am demonstrat ca nu suntem asa de prosti
foarte adevarat, articol bine facut suntem satui de periaje si limbi spuneti lucrurilor pe nume, bravo
biserica sa-si vada de treburile ei, sa lase invatamantul si politica deoparte, oricum dumnezeul preotilor este Banul, nu stiu cine ii mai salveaza din focurile Gheenei
Biserica Ortodoxă dorește un fundamentalism românesc original danielesc – după patriarhul Daniel. Să ne mai lasew în pace, după ce tot popii ortodocsși au preaslăvit crimele luio Ceaușescu impotriva manifestanților din Tmișoara 1989. Rușine popimii ortodixe române, ăn Siberia cu voi, la tăiat lemne în taiga.
Biserica să-și facă curat printre popii ei. Mai întâi, toți popii ortodocși să urmeze. să dea examen și să promoveze un curs de ce-comunizare, după modelul denazificării germane de după război. Abjurarea legăturii de suflet cu SATANA – securitatea comunistă și revenirea la taina spovedaniei (fără transmitere directyă acolo unde trebuie). Numai prin purificare internă poate deveni biserica loc de mântuire a sufletelor.
nu mai poti sa-i schimbi pe astia, le-a intrat BANUL in sange si nu poti scapa de asta decat poate dupa moarte, ceea ce e putin probabil stiind ca ei promit viata dupa moarte, e posubil sa-i întâlnim si pe acolo facand trafic cu sufltele celor mai slabi de ingeri, dar credinciosi = prosti
Daca am ales democratia lasatima sa aleg si in privinta religiei EU am decis fara religie in scoli nu este necesara .punct ….. lasati mintea copilului libera sa mearga spre cunoastere am o problema totusi de ziua republicii de ce nu isi arata fata PETRONIU? e cumva sub demnitatea sa ?
dai in BIP………
Era la Timisoara.