Proiectele educaționale Erasmus+ au devenit o componentă importantă a educației și formării profesionale în Uniunea Europeană, oferind variate oportunități de mobilitate și cooperare, pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, dar și personale, atât ale elevilor/ tinerilor cât și a cadrelor didactice. Deviza „Erasmus+, schimbă vieți și deschide minți!” este una potrivită cu obiectivele promovate de program și se adresează celor interesați de învățarea pe tot parcursul vieții.
Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei, grație acreditării obținute în anul 2021, a avut posibilitatea, încă din acest an școlar, să realizeze o parte dintre obiectivele propuse pentru perioada acreditării, respectiv 2021-2027.
Ce a însemnat pe scurt, Erasmus +, în acest an, pentru colegiul nostru?
Experiențe de învățare și formare pentru cinci cadre didactice participante la un curs de formare în Berlin și 30 de elevi din domeniul tehnic și economic. Doi din cei 30 de elevi beneficiari, sunt elevi cu cerințe educaționale speciale, programul Erasmus+ având printre priorități și incluziunea socială.
Primul flux de mobilitate a fost realizat în luna aprilie, 2023, opt elevi cu specializarea tehnician operator tehnică de calcul, au desfășurat stagii de pregătire practică în orașul Sligo din Irlanda.
În perioada 12-30 iunie se desfășoară în paralel, două fluxuri de mobilitate: opt elevi, profil tehnic, specializarea tehnician în electronică și automatizări, realizează stagiul de pregătire practică în companii de profil în orașul Paphos din Cipru, elevii sunt însoțiți de profesorii: Pocola Teodor și Bagoly Martin. 14 elevi din domeniul economic se află în orașul Braga din Portugalia, unde au fost repartizați în instituții publice, respectiv companii economice pentru efectuarea stagiului de practică de trei săptămâni, fiind însoțiți de profesoarele: Brăban Alina și Bîrsan Camelia.
Rezultatele așteptate în urma realizării stagiului de pregătire practică de către elevi, sunt în primul rând în sfera dezvoltării competențelor profesionale specifice domeniilor electronică și automatizări, administrație publică și activități economice din sectorul privat, dar și în sfera „soft skills”, adică a dezvoltării acelor calități personale care susțin reușita în viața profesională și personală: rezolvare de probleme, auto-motivare, lucrul în echipă, conduita etică la locul de muncă, adaptabilitate, încredere în sine, acceptarea diversității etc.
Participarea în mobilități Erasmus+, oferă de asemenea elevilor, o lărgire a orizontului cultural, o viziune mai complexă asupra diversității europene, a societății contemporane, a lumii în care trăim, prin expunerea zilnică la cultura locală, prin vizitele culturale oferite în cadrul proiectului, prin interacțiunea permanentă cu oamenii locului. Participanții la mobilitatea din Irlanda au vizitat capitala Dublin, cei din Portugalia au vizitat capitala Lisabona și faimosul oraș Porto, iar elevii din Cipru au vizitat însoritele orașe cipriote: Limassol și Larnaca.
Impactul general și pe termen lung al acestor experiențe nu poate fi măsurat în totalitate acum, el poate fi doar estimat. Avem încrederea că participanții în aceste mobilități vor deveni mai responsabili, mai conștienți de propriile resurse și de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană, mai activi și implicați în dezvoltarea lor profesională și personală pe tot parcursul vieții, iar inserția lor pe piața muncii din România, dar și din Europa va fi influențată pozitiv.
prof. coordonator: Alina Brăban
responsabil diseminare: Camelia Bîrsan
[…] Proiectele educaționale Erasmus+ au devenit o componentă importantă a educației și formării profesionale în Uniunea Europeană, oferind variate oportunități de mobilitate și cooperare, pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, dar și personale, atât ale elevilor/ tinerilor cât și a cadrelor didactice. Deviza „Erasmus+, schimbă vieți și deschide minți!” este una potrivită cu obiectivele promovate de program și se adresează celor interesați de învățarea pe tot parcursul vieții. Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei, grație acreditării obținute în anul 2021, a avut posibilitatea, încă din acest an școlar, să realizeze o parte… Citeste mai mult […]