Grădina Botanică din Jibou a găzduit în cursul săptămânii trecute, în perioada 13-14 noiembrie, o sesiune ştiinţifică cu participare internaţională – “Flora, vegetaţia, fauna, ecologia şi ocrotirea patrimoniului natural al Sălajului”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, Muzeul Maghiar de Ştiinţele Naturii Budapesta, Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj şi Centrul de Cercetări Biologice Jibou.
După cum a explicat profesorul universitar dr. ing. Aurica Grec, partcipanţi la această sesiune ştiinţifică au fost cercetătorii implicaţi în cercetare, reprezentanţi ai instituţiilor publice sălăjene, specialişti din domeniul protecţiei mediului, profesori din domeniul biologiei şi geografiei din zonă. Astfel, alături de reprezentanţii instituţiilor publice sălăjene au fost prezenţi reprezentanţi ai: Academiei Române – cercetător ştiinţific I – Dan Munteanu, preşedinte al Comisiei Monumentelor Naturii din România; cercetător ştiinţific I – Gavril Negrean – Institutul de Bilogie al Academiei Române; directorul Muzeului Maghiar “Ştiinţele Naturii” din Budapesta – dr. Carol Karacsonyi, botanist; doctorul Alexandru Wilhelm, ihtiolog; profesorul universitar dr. Aurel Ardelean – preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad; profesorul universitar dr. Gavril Ardelean – manager al Proiectului de Cercetare a Sălajului şi nu în ultimul rând Aurica Grec – directorul APM Sălaj şi director al Filialei Zalău a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Programul sesiunii ştiinţifice s-a derulat pe parcursul a două zile. Astfel în prima zi, după deschiderea festivă, s-au desfăşurat trei sesiuni de comunicări ştiinţifice astfel: “Cercetări botanice”, “Cercetări faunistice-nevertebrate” şi “Cercetări faunistice-vertebrate”, iar în cea de-a doua zi a avut loc o excursie de documentare ştiinţifică la “Grădina Zmeilor” din localitatea Bălan precum şi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Galeria de Artă „Ioan Sima”.
“Cercetarea florei, faunei şi vegetaţiei judeţului Sălaj” a constituit obiectul unui amplu proiect de cercetare care a implicat un număr de 50 de cercetători din cadrul Academiei Române, a Muzeului Maghiar de Ştiinţe ale Naturii din Budapesta şi a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Programul cercetărilor s-a desfăşurat timp de cinci ani, în perioada 2010-2015, şi a însumat un număr de 600 de zile de cercetare.
Potrivit profesorului universitar Aurica Grec, în urma cercetărilor ştiinţifice s-au înregistrat rezultate deosebit de valoroase cum ar fi : un remarcabil inventar al patrimoniului natural al Sălajului, care cuprinde peste 1.500 de specii de plante, aproape 400 de specii de vertebrate şi câteva specii de nevertebrate; s-au identificat mai multe specii noi pentru România; s-au inventariat un număr de 160 de asociaţii vegetale, unele foarte importante pentru ştiinţă şi chiar economie, dar şi realizarea unei colecţii de insecte, coleoptere şi lepidoptere, însumând un număr de 250 de exemplare, care a fost predată Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău.
“Reuniunea echipei de cercetători de la Jibou s-a încheiat într-o notă deosebit de optimistă în ceea ce priveşte rezultatele cercetărilor obţinute până în prezent. În acelaşi timp, echipa de cercetători şi-a propus să continue programul de cercetare şi de evaluare a fondului natural al Sălajului, cu speranţa că acţiunea va contribui la dezvoltarea sustenabilă a acestui frumos colţ de ţară, Sălajul. Monografia Sălajului care va fi realizată ca rezultat al acestui proiect, va reprezenta cea mai amplă şi complexă lucrare în acest domeniu de cercetare la nivelul unui judeţ din România”, a conchis profesorul universitar Aurica Grec.