Pentru al treilea an consecutiv, rata de promovabilitate la Bacalaureat a fost zero la liceele tehnologice din Surduc şi Sîg. În acest an, pe lista „ruşinii” s-a adăugat şi Liceul Tehnologic din Gîlgău, unde din cei şapte absolvenţi înscrişi nu a reuşit niciunul să promoveze examenul maturităţii. Dacă în cazul primelor două unităţi liceale directorii acestora susţin că situaţia deloc fericită este cauzată de dezinteresul tinerilor, la Gîlgău, conducerea unităţii de învăţământ nu a putut găsi o explicaţie pentru rezultatele obţinute, susţinând că elevii au fost pregătiţi.
La Surduc, doar absolvenţii de la seral au fost interesaţi de Bacalaureat
Potrivit rezultatelor dinaintea contestaţiilor, şapte elevi de la Gîlgău, zece de la Sîg şi 11 de la Surduc, nu au reuşit să obţină diploma care să le ateste finalizarea studiilor. Cu cele mai slabe rezultate “se mândreşte” Liceul Tehnologic Nr.1 Surduc, unde din totalul celor 52 de înscrişi, 41 dintre aceştia nici nu s-au sinchisit să se prezinte la examen. O situaţie asemănătoare a fost şi în anul precedent, când aproximativ 93 la sută dintre absolvenţii unităţii liceale nu au mai ajuns în sălile de examen. „Majoritatea candidaţilor care au participat la examenul de Bacalaureat din acest an au fost din clasele de seral. Doar trei sau patru au fost din cei care au absolvit cursurile liceului la zi. Obţinerea unei diplome nu reprezintă pentru ei un obiectiv. Majoritatea sunt interesaţi de competenţe profesionale, nu le pasă dacă obţin sau nu o diplomă de bacalaureat”, a explicat directorul Liceului Tehnologic Nr. Surduc, Adrian Gionea-Revnic. Pe de altă parte, directorul unităţii liceale consideră că o altă explicaţie este şi faptul că sistemul permite accesul în învăţământul liceal şi absolvenţilor de gimnaziu care nu au reuşit să ia notă de promovare la testele naţionale. „Legea Educaţiei prevede obligativitatea învăţământului de zece ani. În aceste condiţii, au intrat la liceu chiar şi elevii care au obţinut medii de doi-trei la testele naţionale şi pe care nu poţi în câţiva ani să-i aduci la nivel de nota şase”, a mai spus Adrian Gionea – Revnic. În consecinţă, potrivit acestuia, pentru anul şcolar viitor, planul de şcolarizare nu cuprinde nicio clasă de liceu, ci doar una pentru învăţământul profesional. „Pentru anul 2014-2015 am propus o clasă de profesională, specializarea va fi mecanică sau confecţii textile, în schimb clasă de liceu nu va mai fi, doar pentru învăţământul seral”, a concluzionat directorul Liceului Tehnologic Nr.1 Surduc.
Sîg: „Am renunţat la ideea de a avea liceu”
O situaţie similară este şi în cazul Liceului Tehnologic din Sîg, unde, din cei zece absolvenţi înscrişi, trei nu s-au mai prezentat, iar restul nu au reuşit să obţină media de trecere. De altfel, şi în anul precedent, s-au înscris 39 de candidaţi, însă aproape jumătate dintre aceştia nu s-au mai prezentat în sălile de examen. „Avem elevi slabi, acesta este adevărul. La noi rămân cei cu note şi sub patru la Evaluarea Naţională, plus că nu există interes. Din cei 15 elevi de clasa a XII-a s-au înscris la Bacalaureat doar nouă, iar din promoţia anterioară, doar unul şi acela de la seral. Fiind un liceu tehnic, la noi, principala problemă – „puntea suspinelor” o reprezintă matematica, astfel cei mai mulţi nu au promovat la această disciplină”, a explicat Rodica Borlea, directorul instituţiei de învăţământ. Conform spuselor sale, începând de anul viitor şcolar, în cadrul unităţii de învăţământ nu vor mai fi înfiinţate noi clase de liceu. „Am renunţat la ideea de a avea liceu. Am aşteptat să revină învăţământul profesional. Până acum, conform legii, nu s-a putut. Avem ateliere dotate, maiştri pregătiţi, iar ca meseriaşi elevii de aici s-au dovedit foarte buni. Avem contract cu o societate, din domeniul tâmplărie, din Şimleu Silvaniei, unde copiii fac practică şi sunt foarte apreciaţi”, a mai spus Rodica Borlea. De altfel, planul de şcolarizare pentru anul 2014-2015 cuprinde o clasă de profesională, prevăzută cu 28 de locuri, specializarea tâmplărie, însă deocamdată doar patru absolvenţi de gimnaziu şi-au manifestat intenţia de a se înscrie la acest profil.
La Gîlgău, prima promoţie, primul eşec
La Liceul Tehnologic din Gîlgău s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2014 a Bacalaureatului doar şapte absolvenţi, însă niciunul nu a reuşit să promoveze examenul maturităţii. „Este prima dată când avem examen de Bacalaureat. Este prima promoţie de absolvenţi, instituţia de învăţământ este liceu doar de patru ani, înainte a fost şcoală de arte şi meserii. Nu ştiu ce s-a întâmplat, la simulări notele au fost bune, însă la examenul propriu-zis, majoritatea nu au promovat la disciplina profilului la alegere, respectiv la economie. Sperăm ca la sesiunea din toamnă rezultatele să fie altele. S-au făcut şi meditaţii, eu zic că sunt pregătiţi”, a precizat Rodica Hozan, directorul liceului. Potrivit acesteia, au terminat clasa a XII-a 18 elevi, din care s-au înscris la Bacalaureat doar şapte dintre aceştia, restul fiind corigenţi la matematică.
Cu toate acestea, deşi pentru prima promoţie de absolvenţi examenul maturităţii s-a dovedit un eşec, conducerea liceului susţine că, cel puţin deocamdată, nu se intenţionează revenirea la statutul anterior al unităţii de învăţământ, respectiv şcoală de arte şi meserii.
Treptat se vor transforma în şcoli profesionale
Decizia celor două liceele tehnologice, cel din Sîg şi Surduc, este, în opinia inspectorului şcolar general al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea, un lucru bun. „Având în vedere că examenul de Bacalaureatul este o povară pentru unii liceeni, este un lucru bun transformarea acestor unităţi în şcoli profesionale. Aceasta se va face treptat-treptat, după ce clasele de a X-a, a XI-a vor intra în lichidare, iar în unităţile respective vor rămâne, cu timpul, doar clasele de profesională. Sunt elevii care doresc să urmeze liceul şi atunci depun eforturi pentru acest lucru, însă sunt şi cei care doresc să se încadreze cât mai repede în câmpul muncii, astfel, pentru ceea de-a doua categorie, cea mai bună alegere este şcoala profesională”, a subliniat inspectorul şcolar general. Acesta a mai precizat că, cel puţin deocamdată, unităţile de învăţământ rămân cu denumirea actuală.
În anul precedent, după prima sesiune a Bacalaureatul, şeful învăţământului sălăjean excludea varianţa desfiinţării liceelor cu promovabilitate zero. Cu toate că a recunoscut că atât elevii, cât şi părinţii lor manifestă reţinere când vine vorba de şcoala profesională, şi-a manifestat convingerea că această atitudine se va schimba în timp. „Momentan, tinerii preferă liceul pentru că dă mai bine. Va veni, însă, o vreme când mentalitatea aceasta că trebuie să urmăm un liceu va fi înlăturată”, considera Bancea. De asemenea, oficialul ISJ Sălaj a mai precizat că desfiinţarea liceelor tehnologice cu promovabilitate scăzută ori zero nu este luată în discuţie. „Aceste instituţii de învăţământ au fost înfiinţate în anii trecuţi ca şcoli profesionale. Când s-a luat decizia de desfiinţare şi transformarea lor ulterioară în licee tehnologice, toţi absolvenţii de clasa a opta au fost repartizaţi la liceu. Nu se discută desfiinţarea lor. În aceste unităţi de învăţământ există un plan de şcolarizare; liceele acestea nu sunt doar pentru elevii claselor IX-XII, pentru că şcolarizează copii începând cu clasa pregătitoare”, menţiona Gheorghe Bancea.
În opinia sa, nu diploma de bacalaureat reprezintă miza acestor şcoli, ci atestatele de calificări pe care cursanţii liceelor tehnologice le primesc şi care reprezintă echivalentul unor calificări superioare celor eliberate de şcolile profesionale.
Liceele din Sărmăşag şi Nuşfalău şi-au mai spălat din ruşine
Dacă în 2013, doar două licee din Sălaj au înregistrat promovabilitate zero, cu un an înainte, pe lista „ruşinii”, alături de liceele tehnologice din Sâg şi Surduc, figurau şi cele din Sărmăşag şi Nuşfalău. Inspectorul şcolar general declara la acea dată că „având în vedere rezultatele slabe, există posibilitatea ca acestea să fie transformate în şcoli gimnaziale. Se va analiza, comparativ cu anii trecuţi, situaţia fiecărui liceu unde rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost redusă. Vom vedea ce este de făcut în funcţie de măsurile impuse de minister”.
Procentul de promovabilitate mai mare decât anul precedent
Aproape 65 la sută dintre absolvenţii de liceu din Sălaj, care au susţinut bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie, au obţinut note peste cinci, potrivit centralizării întocmite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Numărul liceenilor care au promovat examenul maturităţii este cu aproape şapte procente mai mare decât anul precedent, când a fost de circa 58 la sută. “Înainte de contestaţii, în Sălaj, promovabilitatea la examenul naţional de Bacalaureat este de 64,98 la sută. Din totalul absovenţilor promoţiei curente au promovat circa 69,72 la sută, iar din promoţiile anterioare 30,21 la sută”, a precizat Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj. Acesta a mai subliniat faptul că la simularea examenului de Bacalaureat din acest an, în Sălaj, procentul de promovabilitate a fost de 54, 06 la sută. Doar patru absolvenţi de liceu din Sălaj au obţinut media zece. Este vorba de Andreea Damşa, elevă a Colegiului Naţional “Silvania” Zalău, George Pop, Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei şi două absolvente ale Liceului Teoretic “Ion Agârbiceanu” Jibou, Raluca Lazăr şi Adriana Pop.
cata coruptie e in acele asa zise licee daca pe parcursul a 4 ani acei elevi au avut medii de trecere si la un bacalaureat asa usor nu au promovat nici unul???????????
directorii acelor scoli trebuie schimbati,ca de la cap se impute pestele,poate asa nu vor mai face simulacru de scoala
Elevii de la aceste licee tehnologice, după ce că au intrat cu medii de 2 şi 3, sunt obligaţi să dea acelaşi bac naţional ca şi cei de la liceele teoretice.Dau bac-ul din materii la care fac 1, 2 ore pe săptămână şi nu dau din materiile de specialitate specialitate, unde fac câte 13 ore săptămânal, timp de 4 ani.
Ei ar trebui să dea bac-ul profesional dar sistemul putred al învăţământului românesc se opune. Introducerea bac-ului profesional ar da o grea lovitură industriei de meditaţii. S-ar duce lovelele pe meditaţii ale profilor de mate şi de română !
fara meditatii nu -si ia nimeni bac-ul le umflam buzunarele ‘saracilor ‘ de profesori care nu fac nimic pt a schimba invatamantul ca doar le convine la 40 ora RUSINE sa va fie
asa este si la capacitate fara meditatii nu ai cum sa iei note mari si nimeni nu face nimic ,,,,,,,,IN STRAINATATE CE USOR ESTE iti baga copilul in clase avansate .se invata lucruri utile nu sunt stresati copiii cu materii incarcate fara niciun folos atunci hai faceti ceva si voi profesorii si nu-i mai faceti prosti pe elevi
de 20 de ani se spun aceleasi lucruri a facut cineva ceva? de ce crezi ca ar avea interes ?ar pica multe materii de umlutura ;tehnologica civica etc
poate ai vrut sa scrii „medie de promovare”, nu „de promovabilitate”…
De groaza sa nu faca CNS-ul de rusine, au pus cu toti, de la mic la mare, sa iasa medii babane…