Examenul de definitivat a creat probleme profesorilor sălăjeni

Aproximativ 80 de cadre didactice sălăjene au susţinut, ieri, examenul naţional de definitivat în învăţământ, în sesiunea 2012. La fel ca şi la celelalte examene naţionale din învăţământ, problemele nu au întârziat să apară. Dascălii au primit, la proba scrisă la limba şi literatura română, un subiect care nu era prevăzut în programa de examen, mai exact, basmul cult. De altfel, învăţătorii care au susţinut testarea în limba maghiară au primit o oră în plus pentru rezolvarea subiectelor, pentru faptul că în cerinţele de examen erau trecute două cuvinte în plus, care puneau sub semnul întrebării răspunsul corect.
Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Szabo Ştefan, a declarat că au fost unele probleme în desfăşurarea examenului, însă nu care să conducă la mari întârzieri. „Totul a decurs în conformitate cu metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de definitivat în învăţământ, cu excepţia probei susţinută de învăţători în limba maghiară, ce a fost prelungită cu o oră, faţă de patru, cât stabileşte metodologia. Dintre cei 80 de candidaţi înscrişi, patru nu s-au prezentat la examen, iar trei au renunţat în timpul probei”, ne-a declarat Szabo Ştefan.
Acesta este primul an în care organizarea examenului de definitivat se realizează la nivelul judeţului şi nu de către universităţi, cum era în anii anteriori. Proba scrisă de examen a fost alcătuită din trei subiecte, şi anume: unul din disiciplina de specialitate, al doilea din metodica predării acestei discipline, iar al treilea din pedagogia şcolară sau preşcolară. Fiecare subiect este notat cu câte 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu.
Examenul de definitivat a fost susţinut de cadre didactice titulare sau suplinitori calificaţi, cu o vechime de minim 2 ani în activitatea de predare.
Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Pentru a promova examenul, cadrele didactice înscrise trebuie să obţină minim nota 7.
Centrul de examen a fost stabilit la Grupul Şcolar „Voievodul Gelu” din Zalău. Durata de redactare a lucrării scrise a fost de patru ore, începând cu ora 10. Afişarea rezultatelor se va face luni, 23 iulie. Depunerea contestaţiilor este programată în intervalul 23-24 iulie, iar rezultatele finale vor fi oferite candidaţilor joi, 26 iulie.
Profesorii fără definitivat au dreptul să-l susţină de maxim trei ori, în 5 ani. Cadrele didactice care promovează examenul vor fi trecute la o treaptă superioară de salarizare. În schimb, dacă după 7 ani de la debutul activităţii de predare nu a obţinut definitivatul, un profesor titular îşi pierde titulatura şi va fi nevoit să participe din nou la examenul de titularizare.
Mihaela Oprea

One Thought to “Examenul de definitivat a creat probleme profesorilor sălăjeni”

  1. fix p

    iti mai da exact 5 lei la salariu. da ati citit bine 5 lei. ce pompos suna, trec la o alta grila de salarizare.ce se simte la salariu este gradul 1,atat

Leave a Comment