Mii de elevii din clasele terminale de liceu şi gimnaziu trec în această perioadă prin focul examenelor. Absolvenţii clasei a XII-a îşi testează cunoştinţele în cadrul probelor Bacalaureatului, în timp ce elevii de-a VIII-a încep de săptămâna viitoare, Evaluarea Naţională.
Vineri, 17 iunie, este ultima zi de şcoală pentru elevii din clasa a VIII-a, care încheie gimnaziul. Tot vineri este ultima zi de înscriere pentru la Evaluarea Naţională, programată să înceapă în 27 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Examenele vor continua în 28 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar în 29 iunie, cu proba scrisă la Matematică. Primele rezultate vor fi afişate în 1 iulie, până la ora 16, iar imediat după aceea, elevii nemulţumiţi de nota finală vor putea depune contestaţii până la ora 20.00. Rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 5 iulie.
Probele scrise pentru Evaluarea Naţională încep la ora 9.00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise, supravegherea fiind asigurată pentru fiecare sală de examen de către doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. Pentru rezolvarea testelor, elevii au la dispoziţie 120 de minute.
Reguli stricte în sala de examen
Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.
Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, aceştia având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop. De asemenea, nu au voie să intre cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Sălile de examen vor fi supravegheate video.
Bac-ul este în toi
Absolvenţii de liceu se află în aceste zile în febra Bacalaureatului. Până în prezent, elevii claselor a XII-a au susţinut proba orală la Limba română, iar cei aparţinând minorităţilor naţionale încheie, vineri, proba orală la limba maternal.
Săptămâna viitoare, respective în intervalul 21-24 iunie, candidaţilor le vor fi evaluate competenţele digitale, pentru ca între 27 iunie şi 1 iulie să fie programată proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie international. Examenul va continua în 4 iulie cu proba scrisă la Limba şi literature română, în 5 iulie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă, în 6 iulie cu proba obligatorie a profilului (scris) şi în 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (scrisă).
Rezultatele vor fi afişate în 12 iulie, până la ora 16, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi, până la ora 20. Acesta vor fi soluţionate între 13 şi 15 iulie, pentru ca rezultatele finale să fie comunicate în 16 iulie.
Pentru elevii celorlalte clase, vacanţa începe în 24 iunie, ei urmând să revină la şcoală în luna septembrie.