Chiar si in timpul sarbatorilor de iarna, elevii claselor a XII-a vor trebui sa se pregateasca intens pentru prima etapa de Bacalaureat 2009-2010, ce demareaza tocmai in luna ianuarie. Si asta pentru ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a finalizat o noua metodologie de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat, contand in sustinerea a doua tipuri de probe: evaluari orale si practice pe parcursul anului scolar si evaluari scrise dupa incheierea anului scolar.
In ianuarie, incepe BAC-ul
Prima sesiune de Baca-laureat incepe cu inscrierea candidatilor in intervalul 14-18 decembrie 2009, urmand ca in a doua saptamana a lunii ianuarie, anul viitor, sa aiba loc probele orale. Si anume, in perioada 11-13 ianuarie 2010 va avea loc proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A), in intervalul 13-15 ianuarie 2010 – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B), in perioada 18-29 ianuarie 2010 – evaluarea compe-tentelor digitale (proba D), iar intre zilele de 19 si 22 aprilie 2010 – evaluarea compe-tentelor lingvistice intr-o limba moderna (proba C).
Noutatea la probele orale de Bacalaureat o reprezinta testarea competentelor ling-vistice intr-o limba de circulatie internationala si cea de evaluare a competentelor digitale. Prima mentionata se va derula sub forma a trei tipuri de probe: proba scrisa, cu durata de 90 minute, proba orala, cu durata de 10-15 minute, si proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP) stabilieste subiectele pentru aceste probe. In privinta probei de evaluare a competentelor digitale, aceasta va fi stabilita tot de CNCEIP in conformitate cu programa de Bacalaureat, elaborata pe baza programei scolare a disciplinei Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor, studiata la toate filierele, profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a. CNCEIP va stabili, de asemenea, printr-o procedura elaborata in concordanta cu standardele europene si publicata pe Internet pana la data de 31 octombrie 2009, durata probei de evaluare a competentelor digitale, respectiv modalitatea de desfasurare si evaluare a probei. Rezultatul evaluarii se exprima prin nivelul de competenta, in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu.
Cei care sustin proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, nu vor primi note sau calificativ admis ori respins, ci li se va stabili nivelul de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national, de catre cei doi profesori examinatori. Absolventii clasei a XII-a, respectiv a XIII-a, care au sustinut aceste probe, vor primi certificate care atesta nivelul lor de competenta lingvistica, respectiv nivelul de competenta digitala. Pentru evaluarea competentei ling-vistice intr-o limba de circulatie internationala studi-ata pe parcursul invata-mantului liceal, elevii pot alege oricare limba moderna studiata in liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata in regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.
In iunie, continua cu probele scrise
Probele scrise incep dupa incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a, respectiv dupa data de 11 iunie 2010. Absolventii vor sustine prima proba in data de 28 iunie 2010, la Limba si literatura romana – proba E)a). In urmatoarea zi, va avea loc proba de Limba si literatura materna – proba E)b). In data de 30 iunie 2010, candidatii vor sustine proba obligatorie a profilului – proba E)c) si in data de 1 iulie 2010, proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d).
La limba si literatura romana, ca si la cea materna, proba scrisa va fi comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, respectiv comuna pentru cei care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale. Va exista de asemenea o proba scrisa in functie de filiera, profil si specializare, respectiv matematica, istorie, fizica, chimie, biologie, informatica, geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si, dupa caz, sociologie. Probele scrise vor fi sustinute dupa incheierea anului scolar, in fata unei comisii formate de Inspec-toratul Scolar Judetean.
Vor fi considerati promo-vati elevii care au sustinut probele prevazute in interiorul anului scolar, au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 (cinci) la fiecare dintre acestea, iar media aritmetica, formata din doua zecimale exacte, a notelor obtinute la probele scrise este cel putin 6 (sase). Rezultatele vor fi afisate in 3 iulie 2010 (pana la ora 16:00), data la care vor putea fi depuse si contestatiile (de la 16:00 pana la 20:00). Contestatiile vor fi solutionate in perioada 5-6 iulie 2010, iar afisarea rezultatelor finale va fi in ziua de 7 iulie 2010. Sesiunea de toamna va avea loc intre 23 august si 8 septembrie 2010, inscrierile fiind stabilite pentru saptamana 5-9 iulie 2010. Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar va posta pe Internet doar structura subiectelor pentru probele examenului de bacalaureat, precum si precizarile metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora la data de 31 octombrie 2009.
Elevii, nemultumiti de schimbarile prea din scurt
Multi din elevii claselor a XII-a nici n-au aflat inca de faptul ca prima proba de Bacalaureat va avea loc in luna ianuarie 2010, iar cei care stiu deja nu prea agreaza noile modificari. Stiam ca s-a modificat BAC-ul, insa n-am stiut ca din ianuarie incep probele orale. Cred ca e mai bine asa, pentru ca in vara vom avea mai putine examene de sustinut, ceea ce inseamna ca ne vom putea pregati mai bine pentru probele scrise. In plus, fiind vorba de un atestat, voi studia pentru a-l promova. Insa, dat fiindca este chiar dupa vacanta de iarna, dupa sarbatori, atunci nu mai e asa OK. Puteau, totusi, cei care au stabilit programul de Bacalaureat sa se gandeasca la acest aspect si sa-l programeze pe luna februarie ori martie. In privinta probelor scrise, n-am obiectii, deoarece proba profilului si a specializarii, personal, imi convine, caci e vorba de Informatica, profilul meu, unde sunt bine pregatit. Insa am colegi care se plang de faptul ca nu sunt destul de pregatiti pentru disciplina la care vor fi nevoiti sa dea Bacalaureatul, ne-a spus Marius P., elev in clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian Zalau. De aceeasi parere a fost si colegul lui, Stefan M.. Nu-mi convin deloc schimbarile facute in ultimul moment. Trebuie sa ne adaptam in trei luni de zile la unele modificari in privinta unui examen foarte important pentru noi. Faptul ca probele orale au fost programate chiar in prima jumatate a lunii ianuarie este o alta problema. E vorba de vacanta sarbatorilor de iarna. Poate vrem sa mergem intr-o vacanta cu parintii, la munte ori chiar in strainatate, ca doar e vacanta. Insa acum va trebui sa stam sa studiem. Si e vorba de proba orala de Limba si literatura romana, unde materia e vasta si deloc usoara. In orice caz, sustin ca nu numai schimbarile propriu-zise ale probelor sunt prost alese, nu e vorba cu ce ne incarca, ci si de momentul ales, ne-a precizat Stefan M. Insa, multumiti ori ba, elevii claselor a XII-a vor trebui sa se conformeze noilor cerinte, pentru a promova unul din cele mai importante examene din viata, examenul de Bacalaureat.