Daca ar fi sa se urmeze pasii legali, atunci, in fiecare scoala din Zalau, elevii ar trebui sa adopte un semn distinctiv care sa-i deosebeasca de cei de la alte unitati de invatamant. Astfel se prevede intr-o lege initiata si aprobata acum doi ani (Legea nr. 35/2007), si anume, ca elevii ar trebui sa poarte, in timpul orelor petrecute la scoala, uniforme, ecusoane, esarfe sau alte accesorii reprezentative pentru scoala in care studiaza. Pentru a vedea cati respecta aceste cerinte, am luat legatura cu elevii si cadrele didactice ale unor unitati de invatamant din Zalau.
NU pentru ecusoane
Elevi Colegiului National Silvania (CNS) Zalau ne-au explicat care sunt insemnele pe care trebuie sa le poarte. Noi am primit in clasa a zecea, acum doi ani (an scolar), niste ecusoane pe care era inscris numele Colegiului. Cred ca le-am purtat in ziua in care le-am primit. Nimeni nu le mai poarta. Le tinem undeva prin sertare, acasa, ne-a precizat un elev in clasa a XII-a. Unul dintre tineri ne-a mai spus ca au aparut anumite discutii in privinta unor legitimatii. Cand ni s-au dat acele ecusoane, am auzit discutii ca s-ar putea sa primim si legitimatii pe baza carora sa intram in liceu. Dar, pana acum, doar profesorii au cartele cu care pot intra pe poarta principala a CNS. La fel este si la Colegiul Tehnic
Nici elevii Scolii Gimnaziale Iuliu Maniu Zalau nu poarta ecusoanele, acesta fiind insemnul ales de unitatea de invatamant. Desi au primit ecusoanele, nu le folosesc. De altfel, doar unii elevi ai claselor I-IV vin la scoala imbracati in uniforme. Totusi, majoritatea copiilor au o imbracaminte adecvata pentru scoala. Mai sunt elevi in clasele V-VIII care uita ca trebuie sa se imbrace decent, insa foarte putini. Nici la scoala din Ortelec nu se poarta ecusoanele, ne-a comunicat Daniela Sabadus, o profesoara care preda si la scoala Iuliu Maniu si la scoala George Cosbuc din Ortelec.
NU si pentru uniformele scolare
Fie din ratiuni economice, fie din cauza reticentei elevilor de a purta uniforme, am aflat ca unitatile de invatamant din Salaj (dintre cele care au ales totusi un insemn distinctiv) au optat pentru ecusoane. Daca nici ecusoanele nu le purtam, atunci cu atat mai putin uniforme. Chiar daca ni s-ar impune sa le purtam, nu cred ca elevii s-ar conforma cerintelor. Ar fi caraghios sa aratam toti la fel, ne-a spus un elev. Totusi, in discutiile avute cu tinerii de la CNS Zalau, am ajuns la concluzia ca, in opinia lor, uniforma reprezinta acele rochite si sorturi in carouri alb-albastru, pentru fete, si pantaloni de culoare negru cu sacou, camasa alba si cravata, pentru baietii. De aceea, i-am intrebat daca ar purta uniformele daca ar fi croite modern. Nu vrem uniforme. Nici moderne, nici mai vechi. Vrem sa ne imbracam asa cum ne place. Nu mai avem probleme la scoala. Si asa, nu ne permit profesorii sa ne imbracam cu haine extravagante. Au facut remaci pana si la frizuri, celor care isi faceau parul cu gel, in forma de tepi. Ne-au tot spus ca suntem la scoala, si nu in bar sau un club de noapte, ne-au raspuns elevii. Insa, chiar daca nu s-au aratat prea incantati de ideea unei uniforme moderne, unii dintre ei ar fi de acord sa se imbrace mai formal, mai de scoala.
Cu toate ca Legea nr. 35/2007 ar fi trebuit sa conduca la reducerea violentei in scoli, in realitate nu are nici un efect. Ne-au pus sa purtam ecusoanele, dar am renuntat la ele. De altfel, pentru a nu pleca de la ore, directiunea a dispus inchiderea portilor scolii pana la terminarea orelor. S-a renuntat insa repede la idee pentru ca au inceput elevii sa sara peste garduri. Nu era corect fata de cei care intampinau greutati pentru a ajunge de cealalta parte a gardului scolii, s-a amuzat un elev.
Elevii din scolile zalauane au renuntat sa foloseasca ecusoanele pentru ca neaplicarea prevederilor legii in cauza nu implica nici o sanctiune. Dupa cum a declarat inspectorul general al Inspec-toratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, tinerii nu pot fi obligati sa poarte ecusoane sau uniforme. Noi nu avem dreptul de a solicita elevilor sa foloseasca insemnele scolare. Noi nu putem decat sa le propunem sa le poarte, in nici un caz sa-i obligam, ne-a comunicat Abrudan.