Liceenii sălăjeni mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a îşi depune candidaturile pentru posturile din cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor. Alegerile se vor desfăşura la finalul acestei luni, iar cei curajoşi şi dornici de a putea să fie vocea colegilor lor se pot înscrie până în 25 octombrie. Astfel, odată cu deschiderea perioadei de înscriere a candidaturilor, actuala conducere a CJE a trecut în revistă principalele acţiuni desfăşurate în ultimul an. „Călătoria unei cărţi”, proiect aflat la a doua ediţie, a reprezentat acţiunea de strângere de cărţi din liceele sălăjene, dar şi organizarea unui concert caritabil de Crăciun. „Cu cele peste 2.000 de cărţi adunate, împreună cu sprijinul Bibliotecii Judeţene am reuşit să deschidem prima bibliotecă la Grădina Botanică din Jibou, după ce în anul 2013 echipa CJE Sălaj a deschis o bibliotecă în localitatea Derşida”, au spus reprezentanţii elevilor din Sălaj. Ziua de 1 Decembrie a fost marcată de elevii sălăjeni prin împărţirea unor steaguri şi zâmbete în oraşul Zalău, făcându-se totodată şi promovare despre structura reprezentativă din judeţ.
Un alt proiect al CJE Sălaj a fost „Shoebox marca CJESJ”, iniţiativă prin intermediul căreia tinerii au avut posibilitatea să redea zâmbetul şi bucuria în suflet, în preajma sărbătorilor de iarnă, a peste 2.000 de copii. Întreaga comunitate a putut să pregătească o cutie cu cadouri pe care să o împacheteze şi să o predea echipei CJE pentru a fi distribuită. La nivelul mai multor licee, dar şi şcoli gimnaziale au fost colectate pachete, iar în schimbul cutiilor, cu sprijinul unui cor de elevi de la Centrul de Cultură şi Artă le-a fost oferit celor care au donat cadouri un mic concert de colinde. Astfel, 1. 500 de cutii au ajuns la familii sălăjene cu posibilităţi materiale reduse, câteva mănăstiri din judeţ, dar şi centre de plasament.
Pe parcursul lunilor februarie şi martie, elevii au avut posibilitatea de a lua locul unui cadru didactic, de a experimenta munca unui profesor. Peste 700 de elevi au predat diverse materii pentru colegii lor. La nivelul fiecărui liceu, pe baza unor criterii obiective şi a unei fişe de evaluare, a fost desemnat „Directorul”. Acesta a fost premiat la gala „Director pentru o zi”, eveniment la care a fost anunţat inspectorul pentru o zi, jurizat după depunerea candidaturilor din întregul judeţ. Inspectorul pentru a zi ales a petrecut în perioada „Şcoala Altfel” o zi în Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a experimenta diverse sarcini.
Pentru consolidarea echipei CJE, în perioada 21-22 februarie 2015, a avut loc un training. În aceste zile s-au definit viitoarele proiecte, dar s-au realizat şi o serie de documente interne, precum şi strategii de promovare. „Pentru lansarea activităţilor pe care ni le-am propus în urma trainingului şi diseminarea ideilor în rândul comunităţii, în data de 24 februarie, echipa CJE a amplasat un mini stand pe platoul de marmură din Zalău unde s-au realizat fotografii de Dragobete. La final a avut loc un concurs de fotografii, fiind desemnaţi şi câştigători. Cei care s-au alăturat nouă au aflat despre ce urma să se întâmple în judeţ, dar au avut posibilitatea să ne ofere câteva sugestii şi propuneri”, a explicat Denisa Matei, preşedinte CJE Sălaj. De asemenea, în acest mandat, echipa CJE a avut o colaborare strânsă cu diferite instituţii sălăjene, precum Muzeul Judeţean de Istorie. Au fost aplicate peste 800 de chestionare în rândul elevilor din mediul rural şi urban pentru a putea fi realizate activităţi ulterioare pe baza nevoilor tinerilor în raport cu cultura, arta şi nu numai.
În 21 martie, în sala „Porolissum” a Consiliului Judeţean, de dimineaţa până seara s-a desfăşurat „Cafeneaua Publică CJE – oportunităţi vs nevoi”. Cafeneaua, metodă utilizată în educaţia nonformală, a pus la dispoziţie participanilor mai multe standuri de interes, în special tinerilor. Unul dintre ele s-a bazat pe oportunităţile pe care le au tinerii în Sălaj în materie de voluntariat, fiind prezente o mare parte din structurile, instutuţiile, centrele, organizaţiile unde aceştia se pot implica. O altă temă de discuţie s-a bazat pe principalele probleme din şcolile sălăjene, îmbunătăţiri pe care şi le doresc elevii, care s-a îmbinat cu următorul punct de discuţii, evenimente la care vor să ia parte elevii în judeţ. Acţiunile noastre ulterioare s-au bazat pe rezultatele obţinute în urma cafenelei.
Consiliul Elevilor, prin structurile de la nivelul şcolilor, a venit în ajutor pentru „Ora Pământului”, prin diferite modalităţi. De la foc de tabără, până la desfăşurarea diferitelor jocuri, marşuri, campanii, concursuri şiu altele, elevii din CŞE, alături de cadre didactice au marcat ziua de 28 martie.
În colaborare cu CJRAE, CJE Sălaj a fost prezent şi la Târgul de ofertă educaţională, pentru a contribui la evenimentul la care elevii urmează să se decidă pentru alegerea unui liceu, profil, mediu în care să se integreze şi să activeze. Consiliul Elevilor a avut un stand special dedicat voluntariatului şi implicării în acţiuni de reprezentare a elevilor.
Cu ocazia Şcolii Altfel, fiecare Consiliu Şcolar a organizat cel puţin o activitate în liceul de provenienţă, specific nevoilor şi dorinţei elevilor. La nivel judeţean, echipa Consiliului a plecat la „drum”, alături de „Caravana CJE”. Membrii ai echipei au derulat câteva workshopuri pentru elevi din şcoli atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, îmbinare de cunoştinţe pentru voluntariat, leadership, dezvoltare personală, dar şi organizare de proiecte. Cu această ocazie, reprezentanţii CJE au discutat cu elevii din şcolile în care au fost prezenţi şi au aflat şi au dezbătut diverse probleme cu care se confruntă, dar şi cum îi pot ajuta să le soluţioneze. Au avut loc discuţii şi cu cadre didactice pentru a remedia anumite aspecte. Luna aprilie a fost numită de Consiliul Judeţean al Elevilor „Luna educaţie”. În această perioadă au fost lansate către elevi spoturi video, afişe, mesaje, despre importanţa educaţiei în viaţa noastră, dar au fost insuflate idei şi despre simplu fapt „de ce merg la şcoală”. Acestă acţiune a venit în urma aplicării a aproximativ 3.500 de chestionare despre principalele probleme cu care se confruntă elevii, pe primul loc fiind absenteismul şcolar, urmat de problemele financiare şi familiale.
Un alt proiect al structurii reprezentative a elevilor a fost spectacolul „CJE are talent”, ce a fost găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor, în luna iunie. De asemenea, reprezentanţii CJE au adus în judeţ asociaţia GEYC din Bucureşti, care a vorbit, într-un workshop organizat în luna iulie, despre ce înseamnă mobilităi europene şi cum beneficia tinerii de schimburi, proiecte sau de serviciul european de voluntariat. „În aceeaşi lună, pe domeniul tehnologiei Consiliul Judeţean al Elevilor a primit echipa GREPIT, din Bucureşti, care a prezentat tinerilor pasionaţi în domeniu conceptul STEM, cum aplicăm în cotidian ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica. Participanţii au aflat şi despre un proiect naţional la care au putut să ia parte. Pe lângă informaţii şi dezbateri, cei prezeni au avut parte şi de experimente”, a mai spus sursa citată.
Pe lângă proiectele derulate în judeţ, structura reprezentativă a militat la nivelul şcolilor pentru diverse probleme, în special prin intermediul departamentului Avocatul Elevului, s-au organizat activităţi specifice în şcoli, dar s-au realizat şi participări de reprezentare la nivel naţional. Denisa Matei a fost şi vicepreşedinte naţional pentru o perioadă interimară, dar în 2013 – 2014 a fost redactor la nivel naţional în Biroul de Presă. Campanii de promovare în judeţul Sălaj prin CJE a fost şi „Săptămâna fructelor şi legumelor”, dar şi o campanie informativă despre oportunităţi de a pleca la studii în străinătate, în colaborare cu Asociaţia Study Abroad.
Din perspectiva reprezentării elevilor la nivelul judeţului, Denisa, preşedinte CJE Sălaj, a fost prezentă şi la şedinţele consiliului consultativ ale Inspectoratului Şcolar Judeţean pe probleme ce vizau elevii, la extragerile pentru comisiile de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, dar şi evenimente ale partenerilor.