Peste 370 de elevi din mai multe judeţe ale ţării au participat la concursul naţional de teatru pentru elevi „PADIF”, aflat la cea de-a XIV-a ediţie, şi desfăşurat la finele săptămânii trecute, în oraşul Cehu Silvaniei. Spectacolele susţinute în limbile română şi maghiară au încântat publicul.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Marcel Lucaciu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că această competiţie organizată de Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei se regăseşte în calendarul concursurilor naţionale şcolare finanţate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). „La această ediţie a concursului naţional de teatru s-au înscris 374 de elevi din nouă judeţe din ţară. Au participat 12 echipe gimnaziale şi 14 echipe liceale din judeţele: Sălaj, Iaşi, Satu Mare, Bihor, Mureş, Harghita, Covasna, Maramureş şi Constanţa. Cele două zile de spectacol teatral au inclus şi trei trupe de teatru din Ungaria, mai precis din Békéscsaba, Nyirbátor şi Szarvas”, a declarat Marcel Lucaciu.
Potrivit sursei citate, reprezentaţiile s-au desfăşurat atât în limba maghiară, cât şi în limba română
Echipa de evaluatori a fost alcătuită din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Culturii, din actori, regizori, dramaturgi, profesori universitari, un reprezentant al IsJ Sălaj, care au jurizat spectacolele prezentate vineri, 5 octombrie, de echipele şcolilor gimnaziale şi sâmbătă, 6 octombrie, de echipele liceelor.
Potrivit sursei menţionate anterior, trupele de teatru sălăjene au obţinut premii foarte bune la acest concurs naţional. La nivel de liceu, locul I a revenit echipelor „Berekenye”, din cadrul liceului organizator al competiţiei, şi „Tinikomédiások” de la Liceul Tehnologic „Cserey- Goga” din Crasna; locul II a fost acordat echipei „Hyperion” de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, iar locul III – echipei „Létra”, de la Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea şi echipei „Griffiti” de la Liceul Teoretic „Petőfi Sándor” din Secuieni.
La gimnaziu, premiul I a fost acordat echipei „Jómadarak” de la Şcoala Gimnazială „Bălcescu-Petőfi” din Satu Mare, locul II – echipei „Charisma” de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău şi echipei „Csibészek” de la Şcoala Gimnazială „Bălcescu-Petofi” din Satu Mare, în timp ce locul al III-lea a fost acordat – echipei „Szikra” de la Şcoala Gimnazială „Gyulaffy Laszlo” din Cehu Silvaniei şi echipei „Gernyeszegi Kópék” de la Şcoala Gimnazială din Gorneşti, judeţul Mureş. De asemenea, au fost acordate menţiuni şi multe premii speciale.
Organizatorii acestui concurs sunt: Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei, Casa de Cultură Cehu Silvaniei, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. Din punct de vedere financiar, concursul a fost susţinut de: MECTS, Consiliul Local şi Primăria Cehu Silvaniei, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Fundaţia Communitas şi Bethlen Gábor.
Scopul concursului de teatru este: îmbogăţirea cunoştiinţelor de limbă şi literatură, dezvoltarea competenţelor de comunicare orală, crearea unui spaţiu de activitate artistică adecvată creaţiei teatrale în învăţământul gimnazial şi liceal, descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative, educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacol şi, nu în ultimul rând, favorizarea socializării şi comunicării între tineri.