Propunerea legislativă, conform căreia angajatorii ar fi urmat să acorde personalului tichete pentru achiziţia de uniforme şi rechizite şcolare, în valoare de 600 de lei, a fost respinsă, săptămâna trecută, de senatori. Potrivit senatorului sălăjean Vegh Alexandru, unul dintre iniţiatori, printre motivele care au stat la baza respingerii actului normativ se numără: existenţa, în prezent, a unui program naţional destinat categoriilor defavorizate şi lipsa fondurilor necesare. „Unul dintre argumentele invocate a fost acela că în prezent există un program naţional, prin intermediul căruia elevii care provin din familii cu venituri reduse primesc un ajutor bănesc în valoare de 25 de lei, cei din clasele I-IV, şi 35 lei – cei din clasele V-VIII. De aceste ajutoare beneficiază, la nivel naţional, aproximativ 700.000 de copii. Însă, în opinia mea, aceste sume sunt infime, nu sunt suficiente, cu 25 sau 35 de lei poţi cumpăra doar câteva caiete, pixuri sau creioane”, a explicat Vegh Alexandru. De asemenea, potrivit spuselor sale, suma necesară nu a fost cuprinsă în bugetul pentru acest an şi totodată a fost considerată ca fiind destul de mare, acesta fiind un alt motiv pentru care a fost respinsă propunerea. „Am propus acordarea a 600 de lei, sub formă de tichete, însă suntem dispuşi să negociem, pentru a putea da astfel posibilitatea tuturor copiilor, în special, celor aparţinând categoriilor defavorizate, să frecventeze regulat cursurile şcolare. În ultimii ani, nu s-a făcut nimic pentru copii. S-a încercat şi majorarea alocaţiei lunare, însă fără niciun rezultat. Numai în ultimul an au fost iniţiate peste 100 de propuneri legislative pentru a veni în sprijinul copiilor”, a mai precizat senatorul sălăjean, adăugând faptul că proiectul menţionat ar mai avea o şansă, urmând să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, care este de altfel for decizional.
În aceeaşi zi, senatorii au mai respins încă o iniţiativă legislativă, prin care se propunea ca elevii să primească gratuit echipament sportiv complet, respectiv pantofi sport, şort, tricou, jambiere şi trening. Astfel, din bugetul de stat ar fi urmat să fie achiziţionate la nivel naţional 200.000 de echipamente sportive, costul acestora ridicându-se la 24 de milioane de euro.
Potrivit proiectului menţionat, fiecare unitate şcolară urma să achiţioneze, la începutul anului şcolar, din doi în doi ani, câte un echipament sportiv complet – pantofi sport, şort, tricou, jambiere, trening, maiou de partajare, rucsac şi geantă – în valoare de 124 de euro pentru fiecare elev.
„În cazul în care un elev a beneficiat de acest echipament şi a lipsit nemotivat de la mai mult de un sfert din orele de educaţie fizică ale unui semestru va fi obligat să îl returneze sau să achite contravaloarea lui”, se mai precizează în document.
De asemenea, şi această propunere urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor.