Elevii care doresc sa obtina o prima diploma recunoscuta la nivel international inca de la iesirea de pe bancile liceului pot opta acum pentru sustinerea Bacalaureatului International (BI). Scolile care vor sa organizeze acest tip de examen trebuie sa investeasca aproximativ 40.000 de euro pentru inceperea programului, iar, anual, trebuie sa suporte taxe de peste 7.000 de euro. Inainte de a analiza sumele mari, trebuie intelese beneficiile pe care elevii le dobandesc prin acest program. Si daca vrem sa avem generatii tinere bine pregatite, gata sa cucereasca Europa, Bacul International este cat se poate de binevenit.
Bacalaureatul International a fost fondat in Geneva (Elvetia), in anul 1968, ca o fundatie non-profit, ce se axeaza pe educatie. Un grup de profesori talentati, care gandesc in perspectiva, ai Scolii Internationale din Geneva, cu ajutorul altor scoli de peste hotare, au creat Bacalaureatul International, care a ajuns la stadiul dezvoltat de trei programe pentru elevii de la trei pana la 19 ani. La inceput, acesta a constat intr-o curricula comuna pentru sistemul preuniversitar si un set comun de examinari formale pentru elevii din toata lumea, cautand a cultiva elevi cu educatie internationala. Desi primele scoli care au implementat Bacalaureatul International au fost scoli private, au inclus, totusi, un numar mic de institutii nationale private si scoli apartinand educatiei de stat. Acest lucru s-a schimbat in decursul anilor, iar in acest moment mai mult de jumatate dintre scolile din lume, participante la acest program, sunt scoli de stat.
Ce este Bacalaureatul International?
In cazul cel mai cuprinzator, inseamna un sistem educational ce poate fi parcurs de la 3 la 19 ani, in care cheia este educatia internationala. Totul este structurat in trei programe distincte, ce pot fi parcurse si independent, pentru trei mari categorii de varste: Programul anilor primari, cu un curriculum pentru intervalul 3-12 ani, este cel mai recent, fiind oferit de IBO (Organizatia Bacalaureat International) incepand cu 1997; Programul anilor de mijloc, gandit pentru elevii de 11-16 ani, este pe piata educationala din 1994; Programul de diploma, oferit celor de 16-19 ani inca din 1969.
Statisticile europene spun ca programul este prezent in 1462 de scoli din 118 tari din patru regiuni ale lumii (Africa/Europa/Orientul Mijlociu; Asia/Pacific; America Latina; America de Nord), ca exista aproximativ 200.000 de cursanti inscrisi, iar tarile europene participante sunt Austria (cu sase scoli ce au implementat BI); Belgia (sapte); Bosnia-Hertegovina (o scoala); Bulgaria (o scoala); Croatia (trei); Cipru (o scoala); Cehia (trei); Danemarca (14); Estonia (trei); Finlanda (17 scoli, din care 13 de stat); Franta (12); Germania (31); Grecia (16); Ungaria (trei); Islanda (o scoala); Irlanda (o scoala); Italia (15); Letonia (patru); Lituania (o scoala); Luxemburg (doua); Macedonia (o scoala); Malta (o scoala); Monaco (trei); Olanda (27); Norvegia (15); Polonia (17); Portugalia (sapte); Romania (doua