Elevii unei clase de învățământ dual, domeniul mecanică, calificarea mecanic echipamente hidraulice si pneumatică, din cadrul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, vor lua parte la un schimb de experienţă în Toulouse, Franţa. În luna decembrie a acestui an, pe durata a trei săptămânii, 14 cursanţi însoțiți de trei profesori din aceeași unitate școlară vor alterna stagiile din sălile de curs cu cele practice, de observare, în companii industriale.
În aceeaşi perioadă, un grup de elevi ai Centrului de Formare pentru Industrie (CFA) din Toulouse se vor afla în mobilitate în județul Sălaj, fiind găzduiți pe parcursul stagiilor de formare teoretică și practică de Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și compania Michelin.
Schimbul de experienţă se desfăşoară în cadrul Acordului de cooperare pentru dezvoltarea formărilor tehnice și profesionale în sectorul industrial din județul Sălaj, Consiliul județean Sălaj în parteneriat cu Michelin România – platforma industrială Zalău, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău și Primăria Municipiului Zalău derulează proiectul de mobilitate internațională Jeunesse III (Tineret III) – Mobilitate internațională a Regiunii Occitanie/Pyrrénées Méditeranée (Franța) și Zalău (Sălaj, România).
Obiectivul acestui proiect de mobilitate internațională îl reprezintă consolidarea și creșterea atractivității ofertei de formare cu timp de învățare în companii și timp de învățare în centre de formare/școală, parcursul de trei săptămâni al elevilor fiind construit cu Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău pe baza obiectivelor pedagogice și a curriculei profesionale stabilite cu Michelin România. „Dincolo de stagiile teoretice alternate cu studiul limbii franceze, elevii sălăjeni vor avea oportunitatea de exersa abilități practice în atelierele Centrului de Formare pentru Industrie (CFA) din Toulouse și a unor stagii practice, îndeosebi vizând competențe generale, în cadrul unor companii din domeniul industrial din Toulouse. De asemenea, sunt urmărite și familiarizarea, deopotrivă a tinerilor români și francezi, cu ideea de detașare de la locul de muncă și preocuparea de a promova competențe precum flexibilitate, responsabilitate și autonomie, competențe vizate și de compania Michelin, dar și de a armoniza practicile și curricula la scara EU. Mai mult, este urmărită o apropiere și cunoaștere a culturilor română și franceză de către tinerii români și francezi, beneficiari ai mobilității”, susţin oficialii Consiliului Judeţean Sălaj, iniţiatorii acestui Acord.
În acest moment, proiectul se află în faza de organizare a detaliilor stagiilor celor două grupuri de tineri în țările și locațiile de primire. Stagiile de formare și sejur ale tinerilor, atât români cât și francezi, sunt susținute financiar de către grantul prin care este finanțat proiectul, partea română, reprezentată pentru această mobilitate de către CJ Sălaj, compania Michelin și Primăria Municipiului Zalău asigurând proporțional, din punct de vedere financiar, cheltuielile legate de transportul elevilor români în Franța și retur.