Liceeni din Zalau invata sa evite evenimentele rutiere si sa nu dea frau liber teribilismului. Elevi din trei clase de la Colegiul National Silvania din Zalau au participat, ieri, la o actiune, in cadrul proiectului educational Viata sub semnul prudentei, respectului si sanatatii, derulat in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Salaj si Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Actiunea de ieri, care a avut loc in Sala Festiva de la CNS, s-a derulat, asa cum am aflat de la prof. Simona Lucaciu, sub genericul Spune NU teribilismului! Viata are gust…. Cu acest prilej au fost prezentate: statistici, la nivel judetean, privind accidentele de circulatie; modalitatile de acordare a primului ajutor in caz de accident; un film, protagonisti fiind elevi din CNS, iar in final, a avut loc o dezbatere cu reprezentantii Politiei Rutiere Salaj.
Gazdele activitatii de ieri au fost elevii clasei a XII-a D, diriginte prof. Lucaciu Simona, dar si clasele IX-a E (diriginte prof. Florin Morar) si a X-a E (diriginte prof. Emilia Pop) au subscris actiunii, participand la concursul pentru acordarea primului ajutor si la cel referitor la comportamentul in calitate de pieton. Simona Lucaciu a apreciat ca foarte utile actiunile din cadrul acestui proiect, deoarece din nefericire, deja unii dintre elevii nostri, cu permis de conducere, au avut experiente neplacute si trebuie sa constientizeze, atat ei, cat si cei mai tineri pericolele la care se expun daca nu sunt atenti, daca consuma alcool, ori daca nu cunosc legislatia.
Intregul proiect se deruleaza pe perioada decembrie 2010 – mai 2011si include mai multe activitati, in care sunt antrenati peste 90 de elevi, noua cadre didactice si politisti. Urmatoarea activitate inclusa in calendarul proiectului educational Viata sub semnul prudentei, respectului si sanatatii, va avea loc in luna februarie, cand vor fi dezbatute efectele consumului de droguri. Potrivit prof. Simon Lucaciu, proiectul a fost ales pentru a acoperi nevoia de informare a tinerilor in ceea ce priveste efectele nocive ale consumului de droguri, ale imprudentei si neatentiei la volan, precum si referitor la violenta, drepturile copilului si ale omului. Initiatorii actiunilor din proiect mizeaza pe faptul ca astfel, elevii vor fi stimulati sa se implice in activitati de voluntariat, vor fi mai bine informati cu privire la noutatile legislative, la riscurile la care se expun prin consumul de droguri si totodata, tinerii vor fi mai pregatiti in luarea deciziilor si mai abili in oferirea ajutorului altor colegi.