Elevii de la API Zalãu au construit un robot educațional proiectat sã strângã gunoaiele de pe fundul mãrii

Chiar dacã este un proiect educațional, robotul construit de echipa de roboticã a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalãu a atras privirile mai multor ingineri, inclusiv a celor de la o companie multinaționalã cu douã puncte de lucru în Sãlaj. Am întâlnit echipa de roboticã de la API zilele trecute, elevii marcând „Sãptãmâna Europeanã a Roboticii”. A fost un moment la care au participat elevii echipei, profesorii coordonatori și reprezentanții unui investitor. Fiecare elev a vorbit despre rolul sãu în echipã. Unii coordoneazã, alții programeazã, sunt și cei care promoveazã, comunicã, prezintã robotul, nu lipsesc liceenii care îl monteazã, îl întrețin. Este un adevãrat sistem. Echipa mi-a explicat cã robotul ei din acest an a fost proiectat conform cerințelor și este capabil sã colecteze deșeuri inclusiv de pe fundul mãrii.

Repet, este un proiect educațional, iar robotul urmeazã sã participe la o serie de competiții naționale deosebit de importante. Alãturi de copii sunt profesorul Alexandru Mureșan, dascãlul despre care putem spune cã a adus și promovat informatica în unitatea de învãțãmânt dupã 1990, iar Sergiu Ivan, noul director adjunct de la API, coordoneazã proiectele tehnice și disciplinele de profil. Amândoi sunt mentori-coordonatori, dascãli deosebit de implicați și îi felicit pentru asta. „Pentru cã la aceastã activitate participã mulți elevi din clasa a IX-a, dar și partenerii noștri de la Michelin Zalãu și Devillers Roumanie, cred cã trebuie sã lãmurim problema apariției roboticii la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, deoarece frecvent mi se adreseazã întrebarea <<Când a apãrut robotica la API?>> Pentru a lãmuri acest aspect, trebuie precizat faptul cã în dezvoltarea roboticii la API au existat mai multe etape. Încã din anul 2012 au existat preocupãri pentru roboticã a unor elevi de la învãțãmântul tehnic și economic, coordonați pe atunci de profesoara Ana-Maria Rus, care au obținut rezultate bune la diferite concursuri de robotic.

În anul 2017, școala noastrã a semnat parteneriatul cu <Asociația Nație Prin Educație>, s-a primit un kit de robot în valoare de 5.000 de euro și s-a înființat echipa de roboticã <Brainstorms> compusã pe atunci din opt elevi, coordonați de colegele noastre profesoare: Ana-Maria Rus, Loredana Gavriș și Manuela Sabou. Conform prevederilor contractului, începând cu sezonul 2017-2018, echipa s-a înscris și a participat an de an la cel mai mare program educațional de roboticã pentru liceeni – FIRST Tech Challenge România.  Începând cu sezonul 2018-2019 am acceptat rolul de mentor al echipei, iar acum am alãturi de mine o echipã valoroasã, formatã din profesorii: Sergiu Ivan, Ioana Ionescu, Denisa Spãtar, Paula Codrea, ing. Leonard Bodnar și alți colegi voluntari. De atunci, reușim sã participãm an de an la aceastã competiție pentru liceeni și sã obținem rezultate remarcabile, chiar dacã aceste activitãți nu sunt finanțate de Ministerul Educației. Cu aceastã ocazie doresc sã mulțumesc pãrinților și partenerilor noștri: Michelin Zalãu, Devillers Roumanie, Vânãtor Trans, Electro Grup, Cemacom, Direct Target, precum și conducerii școlii noastre, care au fãcut posibil ca noi sã participãm la concursurile de roboticã și sã devenim ceea ce vedeți în acest loc.  Aici, robotica este o activitate extracurricularã, este un hobby pentru elevii care doresc sã îmbine imaginația și spiritul creativ cu cunoștințele tehnice, cu cunoștințele de programare și cunoștințele  antreprenoriale acumulate în școalã. Robotica este un alt mod de a face școalã, un alt mod de a învãța: învãțarea prin descoperire, învãțarea prin activitãți practice, în care elevii au mai multã libertate de alegere a timpului, a ritmului și a partenerilor de învãțare. Dupã cum puteți observa, la API s-a creat o comunitate localã pentru roboticã, unde au loc întâlniri cu copii, elevi, profesori, mentori, pãrinți și specialiști din diverse domenii, dezvoltându-se astfel un mediu unde formãm viitoarelor generații de profesioniști”, a declarat Alexandru Mureșan.

One Thought to “Elevii de la API Zalãu au construit un robot educațional proiectat sã strângã gunoaiele de pe fundul mãrii”

  1. […] Unii coordonează, alții programează, sunt șic ei care… Articolul Elevii de la API Zalău au construit un robot educațional proiectat să strângă gunoaiele de pe f… apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment