În urma unei investiţii din fonduri europene, în valoare de peste cinci milioane de lei, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) a devenit cea mai modernă unitate de învăţământ din zonă.
Singura instituţie de profil dotată cu un lift pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap, Colegiul API oferă celor peste 1.000 de elevi care-i frecventeză cursurile, săli de clasă şi laboratoare moderne, echipamente IT performante, mobilier nou şi acces la Internet. Prin acelaşi proiect, a fost reabilitat internatul, numărul locurilor de cazare crescând, astfel, de la 72, la 108.
„În acest moment, suntem beneficiarii celei mai moderne instituţii de învăţământ din zonă. În locul celor două clădiri triste şi mai puţin primitoare, a apărut un spaţiu foarte mare, modern, cu 39 de săli de clasă, opt cabinete şi laboratoare şi o sală profesională”, a declarat Ioan Lung, directorul Colegiului Tehnic, în cadrul evenimentului prilejuit de finalizarea investiţiei.
„Este o investiţie extrem de reuşită, cu lucrări bine executate, prin care va fi îmbunătăţită calitatea actului de învăţământ şi vom avea tineri mai bine pregătiţi”, a adăugat primarul Radu Căpîlnaşiu, fost cursant la API. „Este, de altfel, cea mai mare valoare a unui proiect pentru o unitate şcolară din Regiunea Nord-Vest”, a ţinut să precizeze edilul, referindu-se la cei 5,3 milioane de lei investiţi în reabilitarea Colegiului.
Internet în fiecare clasă
Contractul de finanţare pentru proiectul „Modernizare Corp A, B şi internat şi extindere între corp A şi B la Colegiul Tehnic API”, având ca beneficiar municipalitatea, a fost semnat la sfârşitul lui mai 2011, lucrările fiind demarate în luna septembrie a aceluiaşi an. În urma procedurii de achiziţie publică prin cerere de ofertă publicată în SEAP, au fost desemnate să se ocupe de execuţia lucrărilor firmele Tacon SRL şi Lotus SA.
„Reabilitarea internatului a fost finalizată în 2012, lucrările fiind recepţionate, iar imobilul dat în administrare unităţii de învăţământ. Modernizarea corpului B a fost încheiată tot în 2012 şi dat în folosinţă în anul şcolar 2012-2013. În ceea ce priveşte reabilitarea corpului A şi construirea corpului de legătură, acestea a fost finalizate în iulie 2013”, a declarat Maria Brudaşca, managerul de proiect.
Potrivit spuselor sale, printre lucrările executate în cadrul contractului se numără reabilitarea faţadelor, tencuieli exterioare şi interioare, reabilitarea grupurilor sanitare, înlocuirea geamurilor şi a uşilor, înlocuirea instalaţiilor sanitare, electrice şi termice. De asemenea, au fost achiziţionate echipamente IT – 71 de calculatoare, 22 de imprimante, 11 table inteligente, 368 de software educaţionale, dar şi videoproiectoare, servere şi scanere – în valoare de aproape 360.000 de lei.
Pentru alinierea la cerinţele europene, unitatea şcolară a fost dotată cu un lift, care să faciliteze accesul persoanelor cu handicap la etajele imobilului.
Corecţii financiare de peste 30.000 de lei
În perioada de derulare a contractului de finanţare, în urma auditului pe procedurile de achiziţie, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AM POR) a aplicat două corecţii financiare, în valoare totală de 30.668 lei, a precizat primarul Radu Căpîlnaşiu. Una din ele, în valoare de peste 29.000 de lei, a survenit pe motiv că lucrările pentru care s-a aplicat procedura de negociere, fără publivarea prealabilă a unui anunţ de participare, nu erau lucrări apărute ca urmare a unor circumstanţe imprevizibile. Municipalitatea a constestat, însă, în instanţă, aplicarea acestei corecţii financiare.
AM POR a dat cea de-a doua corecţie, în valoare de 1.400 de lei, pe motiv că în cadrul documentaţiei de atribuire, prin stabilirea cerinţelor minime privind experienţa personalului şi experienţa similară, autoritatea contractantă a solicitat ca ofertanţii să facă dovada auditării operaţiunilor financiare aferente a cel puţin un proiect cu finanţare externă nerambursabilă.
Din păcate, elevii învaţă mai mult să fumeze în spatele blocurilor vecine.
[…] Singura instituţie de profil dotată cu un lift pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap, Colegiul API oferă celor peste 1.000 de elevi care-i frecventeză cursurile, săli de clasă şi laboratoare moderne, echipamente IT performante, mobilier nou şi acces la Internet. Prin acelaşi proiect, a fost reabilitat internatul, numărul locurilor de cazare crescând, astfel, de la 72, la 108. „În acest moment, suntem beneficiarii celei mai moderne instituţii de învăţământ din …mai multe stiri […]
Bine ca ati pus poza si cu idiotu de Capilnasiu
Paturi in internat din lemn de brad supraetajate, care cad peste elevi (asa cum deja s-a intamplat), conducte de incalzire racordate aiurea (teava-in-teava, fara piulite olandeze), canalizare fara usa de vizitare (pentru interventii).
N-ati avut un proiect avizat, n-ati avut un diriginte de santier?!
Cum de-ati putut tolera si receptiona astfel de lucrari?
Oare ce porci ati ingrasat de data asta, nemernici ce va bateti joc de banii publici?!
Una-doua v-ati repezit cu foarfeca la taiat de panglica, pentru o lucrare de rahat…