Elevii de etnie roma sunt incurajati sa frecventeze scoala

Elevii de etnie roma sunt incurajati sa frecventeze scoalaUn numar de 50 de elevi de etnie roma vor fi anul acesta beneficiari de burse in cadrul proiectului Educatia copiilor romi – calea spre un loc de munca stabil, proiect coordonat si finantat de Agentia Nationala pentru Romi din Bucuresti.

Obiectivul general al proiectului este cresterea nivelului de educatie al copiilor romi din mediul rural si urban si dezvoltarea capitalului uman in vederea includerii viitoare a acestora pe o piata a muncii moderne si flexibile prin asigurarea accesului la educatie si reducerea fenomenului de abandon scolar.

Obiectivul specific este asigurarea accesului egal la educatie pentru elevii de etnie roma cu situatie financiara precara. Beneficiarii proiectului privind acordarea de burse sunt elevii din clasele VII-X.

Proiectul prevede fiecarui judet pentru acest an scolar cate 50 de burse. Avand in vedere ca au fost alocate inca din anul trecut cate 20 de burse, anul acesta se vor aproba inca 30 de burse pentru fiecare judet.

Aprobarea burselor se face pe baza unui concurs de dosare, conform criteriilor stabilite de Agentia Nationala pentru Romi din Bucuresti. Astfel, elevii trebuie sa faca dovada apartenentei la etnia roma, sa fi obtinut cel putin media 6,50 pentru bursa sociala si cel putin 8,50 pentru bursa de merit pe semestrul al II-lea al anului scolar trecut (2009-2010), sa nu fi avut mai mult de 19 absente nemotivate pe semestrul al II-lea al anului scolar trecut, sa nu fi obtinut la purtare o nota mai mica de 9 pe semestrul al II-lea al anului scolar trecut, sa nu depaseasca cuantumul de 300 de lei din venitul net pe membru de familie (burse sociale).

Cuantumul bursei de merit va fi de 225 lei/luna, iar cuantumul bursei sociale va fi de 185 lei/luna.

In data 30.09.2010 a fost ultima zi in care s-au mai putut expedia dosarele pentru concursul national de burse . Din judetul Salaj s-au expediat catre Agentia Nationala pentru Romi 80 de dosare din care 7 solicita burse de merit iar restul solicita burse sociale.

Bursierii vor beneficia, de asemenea, pe toata perioada anului scolar de servicii de mentorat, rolul mentorului fiind in mod special acordarea de sprijin in diferite situatii de risc pe care le pot prezenta beneficiarii proiectului. In acest sens, coordonatorii acestui proiect au organizat anul trecut in luna octombrie un concurs pentru postul de mentor al elevilor beneficiari de bursa in cadrul proiectului.

In urma acestui concurs desfasurat la Cluj, functia de mentor pentru elevii salajeni de etnie roma beneficiari, a fost ocupata de Parintele Mateiu Calin-Andrei, profesor de Religie la Grupul Scolar Liviu Rebreanu Hida. Este de mentionat faptul ca Parintele profesor Mateiu are deja experienta, dansul fiind de trei ani mentorul a 4 elevi ai scolii noastre ( Farcas Adela-Lacrimioara, Lacatus Alina, Farcas Mihaela si Farcas Cristian-Calin) in proiectul Burse pentru elevii liceeni romi coordonat si finantat de Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi din Cluj. Proiectul amintit vizeaza aceleasi obiective pentru elevii liceeni de etnie roma ca si proiectul Educatia copiilor romi

Leave a Comment