Opt elevi din clasa a XI-a, domeniul Electronică și automatizări, specializarea tehnician operator tehnică de calcul, însoțiți de profesoarele Alina Brăban și Timea Orosz, petrec în această perioadă ultimele zile din cele 3 săptămâni de mobilitate transnațională cu scopul formării profesionale inițiale, în orașul Sligo din Irlanda. Plasarea acestora în companii de profil a fost facilitat de către organizația intermediară irlandeză, Your International Training, parteneră a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu, în cadrul proiectului Erasmus+ derulat prin acreditarea în domeniul VET pe care școala o deține în prezent.
Cei 8 participanți au fost selectați dintr-un total de 17 candidați, pe baza rezultatelor obținute în anul școlar anterior la învățătură și purtare, precum și a competențelor de comunicare în limba engleză. Anterior mobilității, participanții au susținut de asemenea, un interviu online cu reprezentanții organizației intermediare irlandeze care au dorit să le evalueze nivelul competențelor de comunicare în limba engleză în vederea plasării în companii.
Experiența din Irlanda a fost una complexă, cu valențe multiple în formarea participanților.
În primul rând, oportunitatea de a petrece o perioadă de timp semnificativă într-un mediu anglofon autentic, le-a permis acestora să-și dezvolte foarte mult competențele de comunicare într-o limbă de largă circulație, pe care o studiază și în școală. Interacțiunea cu familiile irlandeze la care au fost cazați a contribuit din plin în acest sens.
Un alt aspect considerabil în ceea ce privește formarea profesională a participanților a fost atenția care se acordă în această țară siguranței și stării de bine a angajatului la locul de muncă. Plasarea elevilor noștri în companii din sectorul electric nu a fost posibilă fără ca aceștia să participe la un curs de protecția și securitatea muncii (Safe Pass course) obligatoriu pentru orice persoană care urmează să desfășoare o activitate în sectorul tehnic din Irlanda. Cursul a durat 8 ore iar la final elevii au susținut un test în urma căruia toți au obținut certificatul Safe Pass valabil timp de 4 ani de acum încolo.
Din relatările elevilor putem menționa faptul că la locurile de muncă au parte de foarte buni profesioniști care în același timp sunt și buni mentori. Aceștia, cu multă răbdare, le explică ce au de făcut și le acordă încredere în rezolvarea unor sarcini de lucru în mod independent. Valorile pe care elevii noștri le-au observat frecvent a fi considerate la locul de muncă au fost: spiritul de echipă, respectul reciproc între angajați indiferent de poziția în companie, calitatea serviciilor oferite, politețea și calmul manifestat în rezolvarea problemelor.
Aspectele culturale privind obiceiurile, cultura, modul de viață, istoria și geografia locului au fost descoperite de către participanți atât prin excursiile organizate în grup la final de săptămână dar și prin activitățile recreative desfășurate împreună cu familiile gazdă.
Peisajele spectaculoase oferite de țărmul oceanului Atlantic unde se află și orașul Sligo sau stâncile de la Slieve League, pajiștile mereu verzi datorită unui climat blând oceanic pe care oile pasc liniștite, pădurile îngrijit amenajate pentru plimbări relaxante, cascadele pitorești, mareea cu diferențe impresionante de nivel al apei, zeci de surferi gata să înfrunte valuri sălbatice ale oceanului, ne-au imprimat retina și memoria cu imagini specifice acestor meleaguri interesante și de neuitat.
Vom încheia în curând periplul nostru insular cu vizitarea capitalei Dublin în ultima zi de ședere în frumoasa Republica Irlanda al cărei simbol, trifoiul, sperăm să ne poarte noroc în acțiunile noastre viitoare din domeniul educației și formării profesionale.
Coordonator proiect, prof. Alina Brăban
[…] Opt elevi din clasa a XI-a, domeniul Electronică și automatizări, specializarea tehnician operator tehnică de calcul, însoțiți de profesoarele Alina Brăban și Timea Orosz, petrec în această perioadă ultimele zile din cele 3 săptămâni de mobilitate transnațională cu scopul formării profesionale inițiale, în orașul Sligo din Irlanda. Plasarea acestora în companii de profil a fost facilitat de către organizația intermediară irlandeză, Your International Training, parteneră a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu, în cadrul proiectului Erasmus+ derulat prin acreditarea în domeniul VET pe care școala o deține în prezent. Cei 8 participanți… Citeste mai mult […]