Elevii cer mai mulţi bani pentru educaţie

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia factorilor decidenţi cu privire la respectarea legii şi la insuficienţa procentului propus de 3,54 la sută din PIB alocat Ministerului Educaţiei. Liderii elevilor cer respectarea art. 8 din Legea Educaţiei Naţionale, care stipulează faptul că „pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum şase la sută din produsul intern brut al anului respectiv”. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, România se clasează printre ultimele ţări ca procent din PIB alocat educaţiei, media europeană fiind de aproximativ cinci la sută, iar ţările care investesc cel mai mult per elev/student fiind Danemarca, Suedia, Germania, Norvegia, la polul opus aflându-se România şi Bulgaria.
Efectele subfinanţării sistemului de învăţământ sunt demonstrate de rata crescută a analfabetismului funcţional, de numărul mare al elevilor care renunţă la învăţământul preuniversitar, România clasându-se printre ţările cu cea mai mare rată a abandonului şcolar din Europa, de valoarea cuantumului alocaţiei elevilor şi burselor sociale, de merit sau de performanţă, de întârzierea şi neplata deconturilor pentru transportul elevilor, de dotarea inadecvată a instituţiilor de învăţământ şi de rezultatele slabe ale elevilor români la testele standardizate precum PISA sau la examenul naţional de Bacalaureat, respectiv la Evaluarea Naţională. „Obiectele trasate pentru anul 2013 nu au fost atinse, la sfârşitul anului 2014 existând şcoli care funcţionează în condiţii nefavorabile desfăşurării actului educaţional, iar curriculumul nu este adaptat la nevoile specifice dezvoltării personale, la cerinţele pieţei forţei de muncă şi ale fiecărei comunităţi”, susţin reprezentanţii organizaţiei elevilor.
În aceste condiţii, Consiliul Elevilor cere Guvernului şi Parlamentului României să respecte legea, precum şi obiectivele trasate de către ţara noastră în contextul strategiei Uniunii Europene „Europa 2020”, astfel încât elevii şi studenţii să beneficieze de o educaţie gratuită, aşa cum Constituţia României prevede, precum şi de o educaţie de calitate.

Leave a Comment