După angajaţii din Sănătate, şi profesorii sălăjeni intră în grevă japoneză

Cadrele didactice vor declanşa la sfârşitul acestei luni o serie de acţiuni de protest. Potrivit informaţiilor furnizate de Eusebiu Lehene, preşedintele Filialei Sălaj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în perioada 28-30 octombrie vor avea loc, concomitent, proteste la sediul Guvernului şi la sediul Uniunii Social Democrate, iar în aceeaşi perioadă, în toate unităţile de învăţământ, unde sindicatul are membri, dascălii vor intra în grevă japoneză. „Cel mai probabil se va purta o banderolă albă pe braţ sau un ecuson. Săptâmâna viitoare ne vom organiza şi noi. Astfel, timp de trei zile ne vom afla în grevă japoneză, în timp ce colegii noştri din Bucureşti vor asigura pichetările. De asemenea, în 6 noiembrie, în Capitală, va fi organizat un miting de amploare, urmat de un marş”, a precizat Eusebiu Lehene.

Potrivit liderului sălăjean, profesorii cer adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, acordarea a minimum 6 la sută din PIB sectorului educaţional, modificarea Legii Educaţiei în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, decontarea cheltuielilor făcute cu naveta şi reintroducerea sporului de doctorat.
De asemenea, printre revendicările FSLI se mai numără şi reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat, adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, precum şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă. O altă doleanţă a cadrelor didactice este cea de depolitizare a învăţământului în sensul că, în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii şi nu factorilor politici.
„Aceasta este singura soluţie pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă şi tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică. De asemenea, se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariaţi, le permit un trai sub limita de subzistenţă”, au mai adăugat reprezentanţii FSLI.

Peste 600 de salariaţi din Sănătate sălăjeană au semnat pentru grevă
În schimb, salariaţii din cele patru unităţi spitaliceşti din Sălaj, respectiv Spitalul Orăşenesc Jibou, Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei, Spitalul de Boli Cronice Crasna şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, au renunţat la banderola tricoloră şi se pregătesc de greva generală.
„Acţiunea de protest programată pentru intervalul 14-16 octombrie, respectiv greva japoneză a fost încheiată. În prezent ne pregătim pentru marşul care va avea loc în 2 noiembrie, în Capitală, la care vor participa circa 20 de membri Sanitas, cărora li se vor adăuga şi participanţi din partea Coaliţiei Profeşioniştilor din Sănătate. Mă aştept ca Sălajul să aibă cel puţin 40-45 de reprezentanţi la acţiunea din Bucureşti”, a explicat Chelement Hodiş, preşedintele Sanitas Sălaj.
În ceea ce priveşte declanşarea grevei generale în sistemul sanitar, Hodiş a subliniat faptul în Sălaj a fost a fsot strâns numărul de semnături necesar. Potrivit acestuia, peste 600 dintre salariaţii din sistemul medical sălăjean au semnat pentru grevă. „În cele trei unităţi medicale din judeţ, respectiv cele din Jibou, Simleu Silvaniei şi Crasna, jumătate plus unul din numărul membrilor Sanitas, s-au declarat de acord cu acţiunea de protest, respectiv 140 au semnat. Iar la Spitalul Judeţean, de la cei circa 640 de membri de sindicat au fost strânse 480 de semnături, astfel este întrunit numărul necesar de semnături, precum a preconizat”, a mai spus Hodiş.
Printre doleanţele cadrelor medicale se numără: şase la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

 

7 Thoughts to “După angajaţii din Sănătate, şi profesorii sălăjeni intră în grevă japoneză”

  1. Zălăuan

    Greva japoneză este fix, pix.
    Trebuie făcută o grevă ca-n 2005, dacă vrei să obţii ceva. Cinci săptămâni au stat atunci profesorii în grevă.
    Aşa cum a găsit bani guvernul pentru a mări, în această lună, pensiile şi aşa neruşinat de mari, ale militarilor beşe-n cisme, să găsească şi pentru profesori şi medici !

  2. voicu

    politicieni romani= GUNOAIE UMANE

  3. Anonim

    Mai informat, domnule lider. De când s-a introdus, nu s-a oprit niciodată plata sporului de doctorat în cuantum de 15% din salariul de încadrare. Restul sunt bune și frumoase, dar, după ce le-ați pierdut pe toate prin lipsă de combativitate, ba chiar prin acord cu guvernele acestor ani – să nu uităm cu acordul cui au dispărut sporurile pe vremea lui Boc -, acuma ce mai vreți, să vă justificați existența?

  4. Anonim

    fara salarii motivante nu le pasa profesorilor de educatia copiilor

  5. Anonim

    Anonimului de la 7.52
    Mai informat domnule coleg !
    Sporul de doctorat nu se acorda celor ce au obtinut acest titltu dupa aparitia legii. Avem astfel colegi cu titlul de doctor carora le este platit sporul si colegi care , desi au acest titlu, nu le este platit acest drept. In rest, sa auzim de bine !

  6. Anonim

    @ 12:39 Se plătește, drăguță, se plătește LEGAL sub titlul „Compensații tranzitorii spor titlu doctor”. Cui nu i se plătește este un papă lapte care nu-și dă în judecată directorul pentru abuz împotriva intereselor persoanei. Punctum.

  7. jhon doe alias cosma de franceza

    sindicatel dorm bine mersi, astea nu sunt sindicate, nu sunt alaturi de profesori cand este necesar

Leave a Comment