Aproape 1.600 de absolvenţi de liceu din judeţul Sălaj au trecut luni, 26 iunie, prin emoţiile primei probe scrise a Bacalaureatului. Examenul la limba şi literatura română a fost susţinut în şapte centre amenajate în judeţ, la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” Zalău, Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău, Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei, Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” Jibou.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, la sesiune iunie-iulie a Bacalaureatului s-au înscris 1.787 de candidaţi, 1.599 din promoţia curentă, iar ceilalţi, din seriile anterioare. La proba de luni, din cei 1.683 de candidaţi înscrişi, au intrat în sălile de examen 1.583 de absolvenţi. Doi elevi de la Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei, care au susţinut proba la Centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu, au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Unuia dintre ei i-a sunat telefonul mobil în timpul probei, iar celălalt a fost prins în timp ce sustrăgea o ciornă de la colegul din spate. Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a Bac-ului, cei doi candidaţi au pierdut, astfel, nu doar sesiunea din acest an, ci şi dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Marin Preda la uman, Slavici sau Rebreanu, la real
La profilul uman, la primul subiect, elevii au primit o poezie de Ion Voinea, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului. La al doilea subiect, candidaţii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda.
Cei de la profil real, au avut de rezolvat mai multe cerinţe dintr-un text la prima vedere -pozia „Alt cantec“, de Adrian Maniu, printre care identificarea mai multor sinonime sau rolul cratimei în text. Al doilea subiect presupunea redactarea unui text argumentativ despre rolul comunicării în realizarea unui proiect în echipă, iar al treilea, realizarea unui eseu în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu.
Lucrările candidaţilor vor fi transportate şi evaluate într-un alt judeţ. La rândul său, Sălajul va prelua şi corecta, la Centrul Zonal de Evaluare Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău, lucrări dintr-un judeţ limitrof. Bacalaureatul continuă marţi, 27 iunie 2017, cu proba scrisă la limba şi literatura maternă, urmată miercuri, 28 iunie, de proba obligatorie a profilului. Ultimul examen este cel din materia la alegere a profilului şi specializării şi se va desfăşura vineri, 30 iunie. Toate probele scrise încep la ora 9, timpul de lucru fiind de trei ore.
Rezultatele se vor afişa pe 5 iulie, în aceeaşi zi putând fi depuse şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale se vor afişa pe 10 iulie.
Din acest an, elevii care vor dori să conteste notele vor semna o cerere, care prevede că nota iniţială poate fi mărită, dar şi scăzută. De asemenea, pragul de 0,5 puncte pentru modificarea notei în urma contestaţiei a fost eliminat.
Anul trecut, la acest examen s-au înscris 1.810 absolvenţi, dintre care au fost prezenţi în săli 1.711. Promovabiliteatea înregistrată în judeţ a depăşit uşor 63%. Nu a fost înregistrată nicio medie de 10, însă 199 de elevi au reuşit să primească între 9 şi 9,99.