Doar 30 de profesori sălăjeni sunt impozitaţi pentru meditaţii

 

Profesorii sălăjeni îşi vând cunoştintele pe sume deloc neglijabile pentru a avea un trai decent, însă foarte puţini dintre aceştia dovedesc acest lucru şi în acte. Sub unu la sută din totalul cadrelor didactice din judeţ sunt înregistrate la Fisc ca meditatori şi plătesc impozit în urma veniturilor realizate din această activitate, potrivit datelor furnizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Sălaj.
Cu toate că meditaţiile date de profesori elevilor nu fac excepţie de la regula conform căreia orice activitate generatoare de venit trebuie raportată la Finanţe, pentru ca instituţia fiscală să calculeze cât trebuie dat la stat din acel venit, numărul dascălilor care fac acest lucru este unul nesemnificativ. Dintr-un număr de aproape 3.300 de cadre didactice din Sălaj, doar 30 dintre acestea îşi declară veniturile provenite din meditaţii. Cea mai mare sumă plătită ca şi impozit către stat depăşeşte 2.500 de lei.

Învăţătorii, printre cei mai solicitaţi dascăli
În schimb, numărul dascălilor care realizează venituri suplimentare este cu mult mai mare la nivel de judeţ, iar în ultimii ani, în categoria celor mai solicitaţi, respectiv a profesorilor de matematică, limba română, limba engleză, au intrat şi învăţătorii. Prea ocupaţi, părinţii, cu dare de mână şi nu numai, apelează la învăţător care să le supravegheze copii pentru efectuarea temelor încă din clasa I. „Plătim puţin peste 200 de lei lunar pentru programul de după-amiază. După orele de curs, fetiţa rămâne încă trei ore la şcoală, timp în care, sub supravegherea învăţătoarei, îşi face temele pentru a doua zi. Am optat pentru această variantă pentru a fi liniştiţi că nu <<uită>> să-şi pregătească lecţiile pentru următoarea zi, noi neavând timpul necesar să o verificăm zilnic”, a explicat mama unei eleve de clasa a IV-a, la o şcoală gimnazială din municipiu. Potrivit acesteia, doar doi-trei elevi nu rămân la program din cei 25 de elevi, câţi sunt în clasă. Astfel, că în buzunarele cadrului didactic mai intră, lunar, mai bine de un salariu.
Ora de chimie mai scumpă decât cea de română
Chiar dacă mai puţin, mai sunt solicitaţi pentru meditaţii şi profesorii de limba franceză, economie, istorie sau geografie, fizică sau chimie. Dacă o şedinţă, ce durează între o oră şi jumătate şi două ore, la matematică sau limba română, costă între 50-60 de lei, pentru chimie, orele ajung şi la 120 de lei. La meditaţii particulare apelează elevii aflaţi în clasele terminale de gimnaziu sau liceu, însă nu este o regulă. Cu toate că orele de la şcoală ar trebui să fie suficiente, în ultimii ani, părinţii plătesc ore suplimentare încă din clasa a V-a.
Numărul profesorilor care se înregistrează ca meditatori este extrem de mic în fiecare an. Astfel, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii AJFP Sălaj, dacă în 2011 erau înscrişi 22 de meditatori, în 2014 figurau doar cu opt mai mulţi.
Activitatea poate fi suspendată temporar
Profesorii care vor să se autorizeze ca meditatori trebuie să depună la AJFP următoarele acte: copii după cartea de identitate/buletin, respectiv după actul de studii, adeverinţă în original din care să rezulte că profesorul în cauză funcţionează cu normă întreagă la o şcoală sau mai multe, pentru reducerea impozitului şi cotei la fondul unic de sănătate. Instituţia le eliberează un certificat de liberă practică şi decizia de impunere pentru anul în curs. Plata, atât a impozitului cât şi cota CAS se face la Finanţe, trimestrial. Autorizaţia se face o singură dată şi poate fi cu uşurinţă suspendată temporar, respectiv reactivată, dacă este cazul.

4 Thoughts to “Doar 30 de profesori sălăjeni sunt impozitaţi pentru meditaţii”

  1. parinte

    Sunt profesori care castiga4000-6000 ron lunar doar din meditatii.Dar cine sa ii controleze fiindca multi din cei care ar trebuii sa o faca au si ei copii care fac meditatii

  2. om bun

    draga Flavia,cred ca ai dat preturile din Cluj

  3. Mamica

    Da asta e realitatea in care ne scaldam …. uni sunt smecheri si fraieresc statul si alti sunt prosti si platesc taxe si impozite .. trist dar asta este … Flavia ar trebui sa faceti o stire si despre plicurile cu bani care se dau invatatoarelor!!!!!!!!

  4. anonim octombrie 18 2014

    ar trebui verificate si scolile care mentin in functie invatatori pensionari si tinerii nu au unde sa lucreze,toti acestia dau meditatii la copii dupa ore fara sa se inregistreze la finante.

Leave a Comment