Mai puţin de jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a din Sălaj, care au susţinut simularea examenului de Evaluare Naţională, au obţinut media generală peste 5, potivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât procentul promovaţilor de la Simularea 2018 a scăzut faţă de anul anterior, de la 51,13 la sută, la 48,65 la sută.
Vestea bună este că procentul notelor „de trecere” îl depăşeşte uşor pe cel înregistrat la nivel naţional (47 la sută).
Rezultate mai bune au fost obţinute în şcolile de la oraş, unde 63,61 la sută dintre candidaţi au fost notaţi cu cel puţin 5; în schimb, în mediul rural, nici 36 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a au reuşit această „performanţă”. Nici în acest an nu a fost întregistrată vreo medie de 10, mai spun oficialii ISJ Sălaj.
Pentru limba română procentul notelor peste 5 este de 60,18 la sută, pentru limba maternă, 84,70 la sută, iar pentru matematică doar 29,54 la sută. O comparaţie cu situaţia de la Simularea din 2017 evidenţiază un aspect îngrijorător, în condiţiile în care numărul promovaţilor a scăzut cu aproape opt procente.
Un lucru îmbucurător îl reprezintă dublarea notelor de 10 la cele trei probe. „Spre deosebire de Simularea Evaluării Naţionale 2017, când, la nivelul judeţului Sălaj, s-au obţinut cinci note de 10 (toate la Matematică), anul acesta s-au înregistrat 10 note de 10: patru note de 10 la Limba şi literatura română – obţinute de doi elevi ai Şcolii Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, unul de la Şcoala Gimnazială „Silvania” Şimleu Silvaniei şi un altul de la Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc, o notă de 10 la Limba şi literatura maternă – la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău şi cinci note de 10 la Matematică – doi elevi ai Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Lazăr” Zalău şi câte unul de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău, Liceul Reformat „Wesselenyi” Zalău şi Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Jibou”, a mai precizat sursa citată.
Rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale vor fi analizate în Consiliile Profesorale, în discuțiile la clasă cu elevii precum și în cadrul unor ședințe cu părinții, stabilindu-se, ulterior, planuri de măsuri remediale.
Să-i înscrie-n PSD, că au nevoie generații viitoare de corigenți și repetenți pentru Parlament și Guvern!
Ati vazut de ce trebuie sa se desfiinteze acest inspectorat care maninca bani de la educatie pe salarii. Unde am ajuns cu invatamintul sub conducerea celor care nu merita sa conduca !