Mihaela Oprea
Promovabilitatea înregistrată la examenul de bacalaureat din această sesiune de către candidaţii sălăjeni este de 42,51 la sută, faţă de 58,6 la sută cât s-a înregistrat anul trecut, înainte de rezolvarea contestaţiilor, promovabilitatea finală înregistrată în 2011, la prima sesiune de bacalaureat, fiind 59,02 la sută. Procentul mare de „căzuţi” la bacalaureat ar putea fi consecinţa faptului că aceasta este prima sesiune în care toate sălile din centrele de examinare au fost dotate cu camere de supraveghere video.
La nivel de judeţ, un număr de 1.018 din cei aproximativ 2.400 de candidaţi care au susţinut examenul de bacalareat în această sesiune l-au promovat, calificativul respins fiind dat în cazul a 1.372 de absolvenţi ai cursurilor liceale care au participat la bacalaureat.
Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Szabo Stefan, a declarat, duminică, faptul că promovabilitatea înregistrată în judeţ la examenul de bacalaureat este de 42,51 la sută, faţă de 58,6 la sută, cât s-a înregistrat anul trecut, înainte de rezolvarea contestaţiilor şi că promovabilitatea finală înregistrată în 2011, la prima sesiune de bacalaureat, a fost de 59,02 la sută. „După încheierea probelor din examenul de bacalaureat, promovabilitatea care se înregistrează în Sălaj este de 42,51 la sută, faţă de 58,6 la sută cât s-a înregistrat anul trecut, înainte de rezolvarea contestaţiilor. Anul trecut, după contestaţii, promovabilitatea a fost de 59,02 la sută. Acum, în total, avem 1.018 elevi care au trecut examenul, în timp ce 1.372 de candidaţi au fost declaraţi respinşi. Din aceştia din urmă, 116 au obţinut note de trecere la toate disciplinele, dar nu au întrunit media 6. Ei sunt ghinioniştii bacalaureatului”, a declarat Szabo Stefan.
Potrivit sursei citate, în acest an, în Sălaj sunt doi candidaţi care au obţinut media de bacalaureat 10, ambii fiind absolvenţi ai cursurilor liceale la zi. Este vorba de Alexandru Butuşină, specializare mate-info, Daliana Lupou, specializarea filologie, ambii din cadrul Colegiului Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei.
Licee cu promovabilitate „zero”
La polul opus, în această sesiune de bacalaureat au fost licee în care niciun candidat nu a obţinut medie de trecere. Potrivit lui Szabo Ştefan, este vorba unităţile liceale din Sâg, Surduc, Sărmăşag şi Nuşfalău, unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost 0 (zero).
Szabo a mai spus că, la nivel de judeţ, au fost cinci candidaţi eliminaţi din examen, câte unul la fiecare probă scrisă şi unul la evaluarea competenţellor la limba engleză, după ce au fost prinşi în sala de examen cu fiţuici sau telefoane mobile, dar şi şase candidaţi care au susţinut probele scrise în condiţii speciale, din cauze medicale. Printre aceştia şase s-au numărat o adolescentă care a născut şi a susţinut probele scrise în secţia Maternitate a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj şi o fată care a suferit o intervenţie chirurgicală chiar în noaptea dinaintea primei probe scrise, desfăşurate în 1 iulie. Ceilalţi patru sunt un candidat care a solicitat susţinerea examenului în condiţii speciale din cauza unor probleme mari de vedere şi încă trei candidaţi care suferă de diferite afecţiuni, având nevoie de condiţii speciale de examen.
Pe de altă parte, potrivit sursei citate anterior, un candidat la examenul de bacalaureat, absolventă a Grupului Şcolar „Voievod Gelu” din Zalău, a fost prins că s-a înscris şi participat la examenele din această sesiune de bacalaureat, deşi nu avea acest drept. Candidata a fost eliminată din examen, toate probele susţinute fiind anulate.
Szabo Ştefan a afirmat că elevii care nu sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute pot depune contestaţii, luni, în intervalul orar 8-12, urmând ca rezultatele finale să se afişeze în 13 iulie.
În Sălaj, pentru această sesiune de bacalaureat s-au înscris aproximativ 2.500 de candidaţi, din care au participat efectiv la probe 2.395. La nivel de judeţ au fost organizate 17 centre de examinare, toate dotate cu camere video.
Anul trecut, examenul de bacalaureat (prima sesiune., n.r.) a fost susţinut de aproximativ 2.500 de absolvenţi sălăjeni ai cursurilor liceale, cu circa 100 mai puţini faţă de cei care au susţinut bacalaureatul în prima sesiune din 2010. Promovabilitatea înregistrată în judeţ, la prima sesiune de bacalaureat din 2011, a fost de 59,02 la sută, după contestaţii, nefiind înregistrată nicio notă de 10. Înainte de rezolvarea celor 659 de contestaţii depuse în judeţ, promovabilitatea era de 58,6 la sută.
La cea de-a doua sesiune de bacalaureat din 2011, au participat aproximativ o mie de candidaţi, promovabilitatea înregistrată fiind de 18,06 la sută.
În 2010, la prima sesiune de bacalaureat, au promovat aproximativ 79 la sută din cei circa 2.600 de candidaţi, rezultat după rezolvarea contestaţiilor.