Odată cu începerea unui nou an şcolar, în scopul creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, la nivel judeţean, a fost încheiat un plan comun de acţiune, ai cărui parteneri sunt Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj.
Potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al IPJ Sălaj, în cursul săptămânii trecute, poliţiştii de ordine publică au organizat o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj şi ai Poliţiei Locale Zalău, în cadrul căreia s-a stabilit arondarea unităţilor de învăţământ celor trei instituţii, din punct de vedere al prezenţei poliţiştilor şi jandarmilor în zona adiacentă şcolilor, la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri.
Şapte unităţi şcolare, sub lupa poliţiştilor locali
Astfel, poliţiştilor locali le-au fost repartizate următoarele unităţi şcolare: Colegiul Naţional „Silvania”, Liceul Ortodox, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Liceul Sportiv „Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” şi Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu”. Şcolile „Iuliu Maniu”, „Corneliu Coposu” şi „Porolissum”, precum şi Liceul de Artă „Ioan Sima” au fost repartizate Poliţiei Municipiului Zalău, în timp ce jandarmii vor fi prezenţi în zona Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul”, Liceului Tehnologic „Voievod Gelu” şi Liceului Reformat „Wesseleny”.
De asemenea, în cele trei oraşe, în zona unităţilor de învăţământ, vor fi prezenţi poliţiştii, cu o singură excepţie, şi anume în Jibou, unde poliţiştilor locali le-a fost repartizată Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”.
În comunele sălăjene, poliţiştii de la posturile de poliţie vor acorda o atenţie sporită şcolilor din mediul rural, prin prezenţă şi participare la orele de dirigenţie, precum şi prin implicare în proiectele de prevenire iniţiate de unităţile de învăţământ.
Totodată, poliţiştii rutieri vor dirija, în continuare, traficul rutier în zona şcolilor, pentru prevenirea evenimentelor rutiere. Potrivit sursei citate, reprezentanţii instituţiilor implicate se vor întâlni săptămânal pentru a analiza modul şi stadiul de îndeplinire a sarcinilor cuprinse în plan, precum şi eventualele evenimente care se vor produce în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ.
În şcolile din Sălaj, se fură telefoane mobile
Infracţionalitate în şcolile din judeţul Sălaj şi din apropierea acestora este în uşoară scădere. În cursul anului şcolar 2012-2013, au fost înregistrate 47 de fapte penale, majoritatea furturi de telefoane mobile, faţă de 49 în anul şcolar trecut. Autorii sau victimele acestor fapte au fost elevii sau cadrele didactice.
“Din cauza neatenţiei ori a teribilismului, copiii îşi lasă telefoanele mobile pe bancă, ori în sala de sport, iar acestea dispar. Pe de altă parte, părinţii dau copiilor telefoane mobile începând chiar cu clasa a II-a, pentru a putea verifica în orice moment unde se află copilul”, susţine Constantin Didă, ofiţer de proximate în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.
Deoarece elevii folosesc telefoanele în timpul orelor, ar fi bine dacă s-ar fura toate !
jandarmii ar trebui sa fie peste tot,altfel e haos cu comunitarii astia!oricum ii cheama in ajutor pe jandarmi,ei sunt pe nicaieri i-au salariul degeaba!