Proiectul Legii Educatiei Nationale a fost adoptat, vineri, de catre Comisia de invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor si a fost supus la vot, ieri dupa-amiaza, in sedinta plenului. Fata de varianta initiala, deputatii au adus o serie de modificari la noua lege. S-a renuntat la titularizarea facuta exclusiv pe post, iar profesorii titulari in sistemul de invatamant preuniversitar pot sa-si pastreze dreptul dobandit in concursul national de titularizare.
O alta modificare a fost facuta in ceea ce priveste restrictiile privind combaterea nepotismului universitar, introducand un amendament prin care se interzice ca structurile de conducere ale facultatilor sa fie ocupate de soti, sotii, rude pana la gradul 3. Tot vineri s-a hotarat ca amenzile pentru parintii care nu isi trimit copiii la scoala sa fie majorate: intre unu si cinci salarii medii pe economie, fata de maximum 1.000 de lei, cat propunea Guvernul. Religia nu va mai fi materie optionala, cum propunea Guvernul, si se va studia pana in clasa a XII-a, iar la Bacalaureat se va da examen la o singura limba straina, nu la doua cum prevedea initial proiectul. Examenul de competente nu va mai fi o proba formala, iar elevii vor putea pica la acest examen daca nu sunt suficient de bine pregatiti.
Si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a obtinut in Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor introducerea unor prevederi care se refera la drepturile lor, cum ar fi posibilitatea ca subventia sa urmeze studentul in cazul unui transfer. Alte drepturi obtinute de studenti au fost gratuitatea accesului la asistenta si servicii complementare, precum si cumularea burselor sociale cu alte tipuri de burse. Studentii care aleg o alta forma de cazare decat caminele institutiilor de invatamant superior vor beneficia, potrivit unui amendament la proiectul Legii Educatiei, insusit de Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor, de subventii pentru cazare.
Camera Deputatilor este primul for legislativ sesizat in legatura cu acest proiect, urmand ca decizia finala sa fie luata de Senat.