Dependenta de jocurile de noroc, combatuta prin art-terapie

Dependenta de jocurile de noroc, combatuta prin art-terapieExprima-te liber! – este indemnul lansat tinerilor printr-un concurs judetean de consiliere prin art-terapie, cu acelasi nume, ce se desfasoara in zilele de 3 si 4 mai, sub coordonarea reprezentantilor Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Salaj si Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Salaj, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Competitia, organizata in premiera in judet, indeamna elevii din scolile salajene sa exprime liber, prin diferite tehnici de expunere, propriile ganduri si sentimente in raport cu tematicile concursului, si anume: influenta negativa a grupului de prieteni si dependenta fata de jocurile de noroc.

Deschiderea oficiala a competitiei a avut loc, ieri, in Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, in prezenta oficialitatilor, respectiv a presedintelui Consiliului Judetean Salaj – Tiberiu Marc, a secretarului judetului – Cosmin Vlaicu, inspectorul scolar general al ISJ Salaj – Ioan Abrudan, precum si a elevilor participanti la concurs si a profesorilor coordonatori.

Directorul CJRAE Salaj, Melania Gardan, a precizat in cadrul evenimentului ca aceasta este prima editie a concursului organizat la nivelul judetului si ca are ca scop imbunatatirea calitatii vietii copiilor si adolescentilor din punct de vedere bio-psiho-social prin art-terapie. Art-terapia este o metoda revolutionara de dezvoltare a abilitatilor de comunicare a unei persoane, de imbunatatire a stimei de sine si de reducere a nivelului de stres. Obiectivul art-terapiei este libera exprimare a celor care aleg aceasta metoda pentru a se cunoaste mai bine. Participantii sunt indemnati sa lucreze cu materiale, sa combine culori, sa modeleze, iar pentru acestea nu au nevoie decat de deschidere si de curiozitate, in timp ce aptitudinile artistice si experienta cad pe plan secundar, a declarat Melania Gardan.

Potrivit sursei citate, competitia va stimula creativitatea elevilor prin prezentarea tematicilor concursului prin scenete de teatru (drama, umoristica etc.), prin film, meloterapie – compozitii muzicale cu versuri participant sau grup de participanti), fotografie, desen, pictura sau colaje expuse pe panouri sau prin compozitie literara – poezii sau povesti.

Aproximativ 340 de elevi de gimnaziu si de liceu, indrumati de 60 de cadre didactice, s-au inscris la competitia Exprima-te liber!. Concursul se desfasoara pe doua sectiuni, respectiv: la nivel liceal (competitia organizata ieri) si la nivel gimnazial (ce are loc astazi, in aceeasi locatie). Elevii au dat dovada de multa creativitate, prezentand filmulete si pregatind diverse materiale care sa permita activitati alternative de petrecere a timpului intr-un grup de prieteni cu influenta negativa sau, si mai grav, intr-un local cu aparate de jocuri de noroc, sport care creeaza dependenta.

Cele mai bune lucrari vor fi desemnate de juriu, castigatorii primind premii substantiale in bani. Vom reveni cu amanunte, pentru prezentarea castigatorilor competitiei.

Leave a Comment