Sala festivă „Avram Iancu” din cadrul Primăriei Municipiului Zalău a găzduit, luni dimineaţa, festivitatea de deschidere a concursului „Democraţie şi toleranţă”, aflat la etapa naţională şi la care participă aproximativ 150 de elevi şi cadre didactice din judeţele ţării. La deschiderea oficială au fost prezenţi, alături de participanţii la competiţie, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, respectiv: inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj – Gheorghe Bancea, prefectul judeţului – Filonaş Chiş, primarul municipiului – Radu Căpîlnaşiu, dar şi alţi invitaţi.
Inspectorul de specialitate Viorel Mărginean, prezent la eveniment, a declarat că acest concurs reprezintă o formă complexă de educaţie civică care se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial. Potrivit acestuia, probele de concurs au loc la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău. „La etapa naţională participă 38 de echipaje din judeţele ţării, însoţiţi de cele 37 de cadre didactice coordonatoare. Din comisia de evaluare naţională fac parte nouă membri. Perioada de desfăşurare a concursului este 23-26 iulie”, a afirmat Mărginean.
Competiţia este structurată în trei etape: dimensiunea teoretică, practic-aplicativă şi artistică. La proba de teorie, candidaţii vor trebui să răspundă la un test scris, în timp ce la proba practică se cere elaborarea unui proiect pentru soluţionarea uneia dintre problemele şcolii sau comunităţii locale căreia îi aparţin elevii. Proiectul va avea forma unui portofoliu. La ultima probă, concurenţii vor trebui să realizeze o singură lucrare plastică: desen, grafică, pictură, colaj, sculptură etc. care să ilustreze modul de soluţionare a problemei prezentate în cadrul proiectului de la nivelul dimensiunii practic-aplicative.
La toate etapele, participarea se realizează în cadrul echipajelor din fiecare judeţ, formate din trei elevi, în următoarea componenţă: un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba teoretică; un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba practică, desemnat de clasa care a realizat portofoliul; un elev de clasa a III-a sau a IV-a, pentru proba artistică. În data de 26 iulie se vor desemna şi premia câştigătorii. Vor fi acordate trei premii, patru menţiuni şi un premiu special, câştigătorii primind diplome, dar şi premii în bani.
În semn de răsplată pentru munca depusă de concurenţi, organizatorii au pregătit unele surprize, şi anume două excursii la obiectivele turistice din judeţ, pe traseul Zalău – Porolissum – Grădina Botanică Jibou – Grădina Zmeilor.
Obiectivele generale ale concursului vizează asumarea rolului şi statutului de cetăţean în cadrul unei societăţi democratice, formarea şi dezvoltarea spiritului civic critic şi constructiv. În mod explicit, concursul urmăreşte: cunoaşterea conceptelor – democraţie, toleranţă, drepturile omului, drepturile copilului şi a relaţiilor dintre acestea; cunoaşterea reglementărilor naţionale şi internaţionale referitoare la aceste concepte; exersarea de către elevi a atitudinilor şi comportamentelor democratice, tolerante, a spiritului civic; formarea şi dezvoltarea deprinderilor de participare la viaţa comunităţii educaţionale şi locale din care elevii fac parte; formarea motivaţiei în vederea promovării şi apărării drepturilor omului şi ale copilului.
Pentru mine a fost o experienta foarte frumoasa acest concurs !