De astăzi, Colegiul Tehnic „A.P.I.” are propria monedă!

Premieră în Sălaj! Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău și-a lansat astăzi propriii bani. „API” reprezintă bani simbolici, emiși sub forma unor bancnote tipărite și monede virtuale. Acești bani  nu au putere de cumpărare și au fost realizați doar în scop educațional printr-un amplu proiect elaborat de profesori din cadrul liceului zălăuan și cofinanțat de către Direcția Județeană de Sport și Tineret Sălaj. Cu ajutorul acestei monede virtuale și a bancnotelor, elevii vor putea realiza tranzacții simbolice în cadrul evenimentului „Târgul firmelor de exercițiu”, o acțiune educațională devenită tradiție în școală. Vor fi organizate și diferite ateliere în care elevii vor afla ce înseamnă un buget, administrarea unui buget, administrarea banilor, cum să economisească bani etc.

„Suntem foarte bucuroși că reușim să lansăm o monedă virtuală cu valori de 1, 5, 10, 50, 100 și 200 de API. Vă asigurăm că va fi o monedă foarte valoroasă. Sperăm să nu se devalorizeze în timp și să servească scopului propus, respectiv în derularea unui program de educație financiară în rândul elevilor. Am venit cu această idee pentru că nu puteam derula programul nostru de educație financiară fără instrumentul principal, banii, o bancnotă, o monedă”, ne-a declarat astăzi, după lansare, profesorul de matematică Mirel Matyas, inițiatorul monedei API.

La rândul său, profesoara Aniela Lung, cea care coordonează programul, ne-a explicat astăzi că „proiectul nostru își propune să crească gradul de educație financiară în rândul elevilor din comunitatea noastră.  Tinerii își doresc foarte mulți bani, ei au nevoi, vor să câștige bani, dar, de multe ori, îi cheltuie cu prea mare ușurință și cu mult peste buget. Am considerat că acest proiect vine în sprijinul tinerilor. Vor învăța ce este un buget, cum pot economisi, de ce trebuie să se încadreze în buget, ce înseamnă un împrumut și multe alte elemente care le vor fi de folos și în viață”.

 

Firme simbolice și tranzacții între elevi

Elevii implicați în proiect vor putea realiza tranzacții simbolice, își vor putea înființa firme de exercițiu, vor simula afaceri și vor utiliza moneda „API”, totul în cadrul acestui program de educație financiară care vizează aproximativ 900 de tineri.

Leave a Comment