Copiii „căpşunarilor” – debusolaţi la reîntoarcerea acasă

VIDEO

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Ministerul Afacerilor Externe au lansat, în prima decadă a lunii noiembrie, un studiu privind situaţia copiilor români care au migrat în Italia, pentru identificarea dificultăţilor pe care aceştia le întâmpină în procesul de integrare. De asemenea, analiza a vizat şi situaţia copiilor care s-au întors în România după o experienţă eşuată de migraţie, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu. Pentru o mai bună acurateţe a datelor obţinute, autorităţile centrale au solicitat Inspectoratelor Şcolare Judeţene transmiterea unor statistici privind copiii care s-au mutat din unităţi de învăţământ româneşti în şcoli şi grădiniţe din străinătate, în ultimii 2 ani, precum şi o centralizare a cazurilor în care copii care s-au aflat peste graniţă s-au reîntors în ţară şi au fost înscrişi aici în sistemul de învăţământ.

Astfel, potrivit sursei citate, la nivel de Sălaj, în prezent, 104 elevi din Sălaj îşi însoţesc părinţii peste graniţă, cei mai mulţi din ei fiind în Italia (24 sunt înscrişi în cursul primar, 18 – în cursul gimnazial, iar doi la liceu). Alţi 17 copii se află în Spania (11 sunt înscrişi în cursul primar, cinci – în cursul gimnazial, iar unul la liceu), în timp ce 43 de copii sălăjeni sunt plecaţi cu părinţii în Belgia, Norvegia, Fermania, Franţa, Anglia, Scoţia, Danemarca, Austria, Canada şi Iordania. În ultimii 2 ani, au fost reînmatriculaţi în şcoli şi grădiniţe sălăjene 130 de copii, cei mai mulţi – 65 – fiind întorşi din Spania (22 sunt înscrişi în cursul primar, 31 – în cursul gimnazial, iar 12 la liceu). Alţi 44 de copii s-au reîntors în România din Italia (25 sunt înscrişi în cursul primar, 15 – în cursul gimnazial, iar patru la liceu), iar 21 au revenit în ţară din Ungaria, Germania, China, SUA, Siria, Grecia, Franţa, Anglia, Norvegia şi Austria.

În urma studiului realizat la nivel central, s-a constatat că, din totalul copiilor investigați peste 92 la sută și-au dorit să plece pentru a locui în străinătate. Jumătate din acești copii au declarat că principalul motiv pentru care și-au dorit să emigreze a fost acela de a fi alături de părinți şi mai puţin din dorința de a avea haine noi, moderne, o casă, o mașină mai frumoasă, prieteni noi etc. În privinţa remigraţiei, în jumătate dintre cazuri, copiii au declarat că întoarcerea lor în România s-a datorat revenirii în ţară a ambilor părinţi, cauzată în principal de inadaptarea în străinătate (inadaptare şcolară, socială sau culturală) și/sau de problemele financiare, cu consultarea formală a copilului şi obţinerea acordului formal al acestuia. În consecinţă, jumătate dintre copiii care au revenit acum în România au fost permanent în creşterea şi îngrijirea ambilor părinţi.

De asemenea, s-a evidenţiat că 10 la sută din adolescenţii şi copiii reîntorşi în România se confruntă cu probleme de readaptare şi reintegrare socială. În plus, pentru 16-17 la sută dintre copiii investigați readaptarea este asociată cu stări afective negative moderate sau accentuate (rușine, tristețe, teamă, sentiment de abandon, furie), recunoscute ca atare de către aceștia. Circa 15 la sută dintre copiii care se întorc în România prezintă un risc semnificativ de a dezvolta o anumită tulburare specifică din sfera prosocială: dificultăți emoţionale, comportamentale, de atenţie sau relaţionale. Aceşti copii necesită o atenţie deosebită din partea familiei, dar și asistență psihosocială şi sprijin specializat pentru readaptarea școlară. Un alt lucru îngrijorător este acela că între 10-15 la sută dintre copiii care se întorc în România prezintă un risc major de a dezvolta o tulburare specifică dintre cele menţionate anterio, evoluţia ulterioară şi adaptarea lor la cerinţele sociale şi şcolare putând fi mult compromise în lipsa unei intervenţii de specialitate.

5 Thoughts to “Copiii „căpşunarilor” – debusolaţi la reîntoarcerea acasă”

  1. Anonim

    cine va da dreptul sa le ziceti copii capsunarilor

  2. IONICA

    daca acei copii sunt capsunari atunci tu esti o mamaligara si o mitica autoareo,

  3. un om

    sa nu uitam totusi ca sunt romani …….-doamnei , daca se poate spune asa,Mihhaella -capsunita.

  4. un alt om

    DAR DE CAND MERG romanii la cules de capsuni in CHINA SAU AUSTRIA…….AI VREA TU MIHHAELLLOOO sa fi in locul lor.Nu le purta tu de grija ANALFABETO ca au parinti . daca ma rog chiar nu ai nimic de scris ocupa-te de educatia ta si nu a altora sau ai fost absenta total la orele de ,,bunele maniere ,,sau ,,ce este respectul,, de la orele de dirigentie.

  5. Anonim

    ……daca tot ai scris acest articol trebuia sa-i gasesti un titlu prin care sa nu jignesti romanii care au trimis o gramada de bani an tara……si cred ca asta an anii de criza pe care a-i traim este foarte important…….si mai suntem si an prag de 1 Decembrie…..

Leave a Comment