Peste 460 de cadre didactice din Sălaj urmează să susţină luni, 21 iulie, proba scrisă din cadrul examenului de titularizare, în cele două centre de examen din judeţ, respectiv la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” şi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”. Pentru acest an, au fost scoase la concurs circa 437 de posturi, din care doar 36 sunt titularizabile. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, 233 de posturi sunt disponibile la centrul de concurs de la Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu”, iar 204 la cel de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”. În ceea priveşte posturile titularizabile, acestea sunt câte 18 la fiecare centru.
La Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Zalău nu mai puţin de 236 de cadre didactice vor susţine proba scrisă la 19 discipline, iar la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” va găzdui testarea la 15 discipline de învăţământ, la care vor participa 226 de dascăli.
Accesul în sălile de clasă se va face în intervalul 8- 9. Proba scrisă va începe la ora 10, iar timpul de lucru este de patru ore. Lucrările candidaţilor vor fi trimise, în aceeaşi zi, în Centrele de Evaluare din ţară. Rezultatele vor fi afişate în data de 25 iulie, iar eventualele contestaţii vor fi înregistrate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi transmise către Centrele de Evaluare, în zilele de 25-26 iulie. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate în data de 30 iulie.
„Menţionăm că pentru titularizarea pe post cadrele didactice trebuie să obţină la proba scrisă minimum nota şapte”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu.
În anul precedent, la Titularizare, în Sălaj au participat 417 cadre didactice, din care 12 s-au retras în timpul probei scrise. Procentul notelor de peste şapte a fost de 47, 78 la sută la nivel naţional şi 47, 24 la sută la nivelul judeţului Sălaj.
Aproape 30 de dascăli s-au titularizat în baza notelor din anii anteriori
Numărul scăzut al catedrelor titularizabile se explică şi prin faptul că, potrivit articolul 253, un număr de 28 de cadre didactice s-au titularizat în baza notei obţinute la concursurile din anii anteriori, conform precizărilor făcute de reprezentanţii ISJ Sălaj. Cadrele didactice care au fost angajate pe perioadă determinată şi au obţinut cel puţin nota şapte la concursurile de titularizare în ultimii şase ani au putut fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ în care predau. Ordonanţa de urgenţă care le permite dascălilor să se titularizeze în baza notei obţinute în anii anteriori a fost aprobată de Guvern în luna aprilie a acestui an.
Legea Educaţiei a fost modificată la o săptămână după ce Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei de neconstituţionalitate a articolului care le permite cadrelor didactice să se titularizeze în baza rezultatelor la examenul de titularizare din ultimii şase ani. Astfel, în ordonanţa aprobată de Guvern, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au adus o serie de clarificări în ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice titularizabile. Se precizează faptul că nu există două procedee de titularizare diferite şi totodată, este definit conceptul de viabilitate a postului. “Articolul precizează că toate cadrele didactice promovate cu minimum şapte la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar în ultimii şase ani şi care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţile de învăţământ unde predau”, s-a menţionat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei. Decizia se va lua în urma şedinţei publice a inspectoratului şcolar judeţean şi numai dacă postul didactic/ catedra sunt vacante şi au viabilitate. Conceptul de “viabilitate a unui post/unei catedre” presupune existenţa postului/catedrei pe durata unui nivel de învăţământ. “Existenţa şi necesitatea lor se stabileşte de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru în vigoare şi de alte variabile specifice judeţului/ municipiului din care face parte unitatea de învăţământ”, a mai precizat sursa citată.
Curtea Constituţională a decis în 27 februarie că “prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale sunt neconstituţionale”, iar în 3 aprilie, a fost publicată în Monitorul Oficial motivarea acestei decizii. Potrivit motivării, “insuficienţa numărului de cadre didactice nu justifică denaturarea regimului juridic al unei instituţii (…) şi crearea unei modalităţi paralele de accedere la calitatea de titular în învăţământul preuniversitar”.
Până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, profesorii cu note peste şapte la titularizare, dar care nu au prins post în anul în care au dat examenul pentru că notele concurenţilor au fost mai mari, puteau să folosească nota de la acel examen timp de şase ani pentru a încerca să se titularizeze.
Pentru anul şcolar 2013-2014, din cele peste 500 de posturi vacante, numărul celor viabile cel puţin patru ani a fost aproximativ dublu, respectiv 82.