Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău
Liceul Reformat ”Wesselényi” Zalău
Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău împreună cu Liceul Reformat ”Wesselényi” Zalău organizează luni, 14 martie 2016, ce-a de a IV-a ediție a proiectului educațional ”Pi Day – Ziua Numărului Pi”. Prin activitățile propuse, vrem să demonstrăm pe de o parte că matematica poate fi atractivă pentru elevii de gimnaziu și liceu iar pe de altă parte că matematica este într-adevăr un limbaj universal, că aceasta poate fi liantul dintre culturi diferite. Elevi români și maghiari deopotrivă, coordonați de profesorii lor de matematică, informatică, limba română sau limba maghiară vor marca prin activități nonformale acest număr fascinant.
De ce marcăm pe 14 martie Ziua Numărului Pi? Numărul Pi scris cu 2 zecimale este aproximativ 3,14, iar în sistemul american de notare a datei se scrie 3/14 adică 14 martie. O coincidență fericită face ca tot pe 14 martie să fie marcată ziua de naștere a genialului Albert Einstein (1879 – 1955). Chiar dacă au fost mai multe propuneri de ”sărbătorire” a acestui număr, cum ar fi de exemplu data de 22 iulie (22/7 reprezintă o primă aproximare a numărului Pi) sau 10 noiembrie (a 314 zi din calendarul gregorian), datorită mediilor universitare americane, s-a impus data de 14 martie. Numărul Pi reprezintă din punct de vedere matematic raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc, fiind un număr irațional (nu se poate scrie ca un raport de numere raționale) și transcendent (nu există niciun polinom cu coeficienți raționali care să-l aibă pe Pi ca rădăcină). Are o infinitate de zecimale, acestea nerepetându-se după a aunumită regulă, ceea ce-l face să fie un număr interesant, misterios. Este folosit în matematică (în special în geometrie și trigonometrie) dar și în fizică sau alte științe.
La Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Ziua Numărului Pi a fost marcată pentru prima dată pe 14 martie 2013. De atunci, în fiecare an, în preajma zilei de 14 martie propunem elevilor activități educative nonformale cum ar fi: concurs de memorare a zecimalelor lui Pi; concurs de creare de soft-uri care să permită determinarea a cât mai multor zecimale ale lui Pi; expoziție concurs de postere realizate de elevi. Toate aceste activități au reușit să atragă zeci de elevi, fiind o ocazie de a demonstra nu numai ”ce știu” ci mai ales ”ce știu să facă”. Succesul edițiilor anterioare ne face să continuăm cu aceleași activități, însă venim de data aceasta și cu o altă propunere, care dă proiectului și un caracter interdisciplinar. Astfel, propunem cu ajutorul colegilor noștri de limba română și de limba maghiară un concurs de pi-eme. Pi-emele sunt poezii care ajută la memorarea zecimalelor numărului Pi. De exemplu propoziția ”Așa e ușor a scrie renumitul și utilul număr” dă prin numărarea literelor fiecărui cuvânt primele 8 zecimale exacte ale lui Pi (Pi = 3,14159265). Pentru început, propunem elevilor să scrie cât mai multe cuvinte ( din limba română, respectiv limba maghiară) care să conțină în componența lor particula ”pi”.
Programul activităților din data de 14 martie 2016 este următorul:
– Orele 8 – 10: amenajarea expoziției de postere în sala festivă a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău;
– Ora 11: jurizarea expoziției de postere;
– Ora 12: concurs de pi-eme, desfășurat în fiecare din cele două unități de învățământ;
– Ora 13: concurs de memorare a zecimalelor lui Pi, desfășurat în sala festivă a Liceului reformat ”Wesselényi” Zalău;
– Ora 18,30: Pi Day Party – are loc în sala festivă a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Vor participa elevii și profesorii implicați. Cu această ocazie vor fi acordate premiile câștigătorilor concursurilor.
Vă așteptăm la aceste activități!
Echipa de proiect