Cu prilejul Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău va organiza o serie de activităţi educative menite să promoveze în rândul tinerilor astronomia, o disciplină pe nedrept scoasă în afara programelor şcolare.
Potrivit lui Mirel Matyas, profesor de matematică în cadrul unităţii de învăţământ, tema principală a activităţilor pe care le va derula cu elevii este legată de măsurarea timpului prin cadrane solare. În acest sens, printr-un parteneriat cu Dan-George Uza, specialist în cadrane solare şi autor al cărţii „Cadrane Solare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş”, elevilor li se vor pune la dispoziţie modele de cadrane solare realizate din carton.
Evenimentul principal îl va reprezenta inaugurarea, în curtea şcolii – acolo unde se va amenaja, ulterio, un spaţiu de agrement pentru elevi – a unui cadran solar. „Va fi primul cadran solar dintr-o şcoală din judeţul Sălaj şi al doilea după cel de pe Biserica Reformată din Nuşfalău”, a declarat profesorul Matyas. Cadrul didactic de la „API” a prevcizat că respectivul cadran are dimensiuni impresionante şi a fost conceput de către Dan-George Uza şi sculptat în piatră de Băbeni de către sculptorul artist Marius Tutovan. „Va fi cea mai mare sculptură realizată în piatră de către artist”, a subliniat Mirel Matyas.
Cadranul solar şi viitorul parc sunt printre obiectivele proiectelor educaționale ”Orizonturi Științifice” şi ”API, Lumină și Culoare”.