Deşi clopoţelul a dat luni startul cursurilor şcolare, mai multe unităţi de învăţământ sălăjene nu au suficiente cadre didactice la catedră. Din lipsa candidaţilor la concursul de titularizare şi la cele organizate cu o săptămână înainte de începerea cursurilor şcolare, peste 100 de posturi complete vacante au rămas neocupate. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj spun că vor face tot posibilul pentru găsirea unor persoane care să ocupe aceste posturi.
Profesorii sălăjeni continuă să fie la mare căutare şi după începerea cursurilor şcolare din acest an. Dacă în unele unităţi, s-a apelat la profesori mai în vârstă, care s-au pensionat, pentru ocuparea posturilor rămase libere, în altele s-a recurs la învăţători pentru care a sunat clopoţelul pentru prima dată.
Potrivit informaţiilor furnizate de inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, la ora actuală au rămas neocupate în şcolile din judeţ aproximativ 150 de posturi de cadre didactice, dintre care în jur de 100 sunt complete, restul fiind fracţiuni de normă. „Numărul ridicat de posturi este dat de faptul că nu am avut candidaţi care să le ocupe. Totuşi, numărul este, probabil, mai redus. Aşteptăm zilele acestea raportările din şcoli privind posturile ocupate de către profesorii pensionari”, ne-a declarat, luni, Viorel Lungu.
Cele mai multe posturi rămase neocupate, respectiv 30, sunt cele pentru învăţători. De asemenea, au rămas libere circa 10 posturi de educatori şi tot atâtea la matematică. Situaţia drastică privind numărul mare de posturi libere se întâlneşte şi la palatele şi cluburile copiilor din judeţ. „Am trimis o adresă şcolilor din judeţ să ne transmită în cel mai scurt timp numărul posturilor rămase neocupate. Urmează ca pentru aceste locuri să se organizeze concursuri la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Vom depune toate eforturile pentru ca posturile vacante la această dată să fie ocupate cel târziu până săptămâna viitoare”, a precizat inspectorul şcolar.
Viorel Lungu susţine că, deşi au început cursurile şcolare, nu sunt unităţi în care elevii să nu aibă dascăl la catedră, cu unele excepţii. „Ţinând cont de numărul ridicat de posturi rămase libere, am solicitat directorilor şcolari să dispună profesori încadraţi în sistem pentru susţinerea cursurilor şcolare, să detaşeze cadre de la centru, astfel încât toţi elevii să aibă pe cineva la catedră. După ocuparea locurilor, se va reveni la programul normal”, a afirmat Lungu.
Deşi numărul candidaţilor a fost cel care a dus la o asemenea situaţie fără precedent în învăţământul sălăjean, Viorel Lungu susţine că vor fi suficiente persoane care să ocupe posturile libere. „Avem suficiente cadre calificate pentru posturile rămase neocupate, printre care se numără şi absolvenţii de anul acesta care nu au participat la concursul de titularizare. Acestea se vor putea prezenta la concursurile organizate la nivelul unităţilor şcolare, după cum prevede metodologia privind mobilitatea cadrelor didactice. Cel mai important de reţinut este că, în prezent, nu avem niciun cadru didactic necalificat, şi avem speranţe mari că nu vom avea nici după ocuparea acestor posturi libere din şcolile din judeţ”, a precizat inspectorul şcolar.
Potrivit sursei citate, posturile vacante în şcolile sălăjene sunt cuprinse în aplicaţia informatică existentă pe site-ul inspectoratului. Aplicaţia va rămâne deschisă până în 1 octombrie, până la data respectivă fiind actualizată permanent, astfel încât candidaţii să poate urmări posturile libere şi cele ocupate prin concursurile organizate la nivelul unităţilor şcolare.
La ce salarii au cadrele didactice, ma mir ca mai vrea sa intre cineva in sistem.
De ce puneti problema salariilor? La scoala se merge si de placere.
Pana la pensionare si dupa accea…..