Schimbări importante pentru învăţământul românesc! Clasa a IX-a nu va mai fi transferată la gimnaziu, educatorii nu vor mai fi obligaţi să aibă studii superioare, iar evaluarea transdisciplinară la absolvirea studiilor gimnaziale va fi eliminată. Acestea sunt câteva dintre modificările propuse spre aprobare de către deputaţii membri în comisia de învăţământ şi care aduc palpitaţii copiilor, părinţilor şi angajaţilor din domeniu.
Cea mai importantă este eliminarea articolului de lege care vizează trecerea clasei a IX-a la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016. Sindicaliştii şi reprezentanţii părinţilor şi elevilor susţin eliminarea acestei prevederi, motivând că trei ani de studiu la învăţământul liceal sunt prea puţini. În plus, trecerea acestei clase la gimnaziu ar aglomera până la refuz şcolilor gimnaziale, în condiţiile în care anul trecut abia s-au găsit spaţii pentru clasele pregătitoare. De cealaltă parte, liceele ar rămâne cu multe locuri neocupate, ceea ce ar duce, inevitabil, la apariţia unor lispuri băneşti provocate de finanţarea per elev. Sindicaliştii nu au fost de acord cu introducerea clasei a IX-a la gimnaziu şi din cauză că, odată absolviţi cei 10 ani de învăţământ obligatoriu, elevii ar fi fost tentaţi să renunţe la şcoală, fără niciun certificat de competenţă.
Prin mai multe amendamente aduse la Ordonanţa emisă de Guvern în luna decembrie, Ministerul Educaţiei a adus, marţi, mai multe modificări ale cadrului legal, printre care figurează eliminarea evaluării transdisciplinare la clasa a VIII-a şi a termenului pentru studii superioare impus învăţătorilor şi educatorilor.
O altă modificare esenţială este eliminarea probei transdisciplinare pentru elevii de clasa a VIII-a. Prin urmare, evaluarea prin care vor trece elevii din ultimul an de gimnaziu va cuprinde trei probe scrise: la limba şi literatura română, la matematică, la o limbă străină şi o probă practică de calculator, susţinută de elevi în timpul anului şcolar.
Guvernul vrea să elimine cu totul termenul pe care învăţătorii şi educatorii îl aveau pentru a urma studiile superioare. Astfel, conform noii prevederi, aceştia nu vor mai fi nevoiţi să urmeze o facultate până în anul 2018.
De asemenea, parlamentarii au aprobat propunerea ministerului de a elimina pragurile maximale pentru orele de studiu. Astfel, pragurile de 20 de ore pentru învăţământul primar, 25 de ore pentru gimnaziu şi 30 de ore pentru liceu au fost anulate, urmând ca noile direcţii să fie stabilite prin ordin de ministru.
Propunerile au fost adoptate marţi, 25 februarie, de Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, care a adus mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgentă emisă de guvernanţi în luna decembrie. Propunerile ministrului Educaţiei urmează să fie votate de Parlament.
Cu siguranţă clasa a IX-a va rămâne la liceu.
Numai mintea elucubrată a ministrului funebru a crezut altceva.
Iar învăţătorii vor rămânea învăţători. Nu vor obţine certificat de profesor, numai pe baza unui dosar, aşa cum „judeca” handicapatul de Funeriu.
Altele sunt însă problemele învăţământului românesc.
Trebuie stabilite sancţiuni pentru elevi.
O elevă prostituată nu mai trebuie menţinută în şcoală, ci eliminată.
Mărul putred trebuie aruncat dintre cele bune.
Mă mir cum de părinţii nu protestează împotriva menţinerii în şcoli a unor prostituate.
Lăsaţi clişeele cu ” şcolile de corecţie formează infractori”.
Minister, ai înţeles ce ai de făcut !!