Numărul elevilor sălăjeni, în scădere de la un an la altul, a determinat desfiinţarea unor unităţi de învăţământ din judeţ. Astfel, începând din toamnă, cinci unităţi şcolare nu vor mai figura în reţeaua şcolară prevăzută pentru anul şcolar 2013-2014, potrivit raportului prezentat de inspectorul şcolar general, Gheorghe Bancea, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de vineri, 31 august. Cele cinci unităţi, respectiv trei şcoli primare şi două grădiniţe, care urmează să fie desfiinţate sunt din mediul rural. Este vorba de şcolile primare din Fetindia, Stîna şi Cehei şi grădiniţele cu program normal din Bulgari şi Cehei. După cum a explicat Gheorghe Bancea, desfiinţarea unităţilor menţionate a fost propusă din cauza scăderii efectivelor de şcolari, respectiv preşcolari. De asemenea, tot din toamnă, o unitate de învăţământ va fi comasată. Astfel, Şcoala Gimnazială Nr.1 Văleni va deveni Şcoala Primară Nr.1 Văleni şi va funcţiona ca structură a Şcolii Gimnaziale Nr.1 Cristolţ.
18 şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie sanitară
Cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor, 18 unităţi de învăţământ din Sălaj nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare pentru anul şcolar 2013-2014. Este vorba de zece grădiniţe şi opt şcoli primare din mediul rural. Principala cauză a rămas lipsa utilităţilor, astfel, sute de copii vor învăţa şi anul acesta în şcoli fără apă curentă şi cu grup sanitar în curte. „S-au găsit soluţii pentru ca activitatea să se poate desfăşura în condiţii cât de cât normale în aceste unităţi de învăţământ. Astfel, s-a insistat pe igienizarea latrinelor pentru a nu prezenta pericol pentru elevii, iar apa potabilă va fi asigurată din rezervoarele existente, în urma testelor efectuate, apele respective se încadrează în parametri normali”, a explicat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, vineri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.
Pe de altă parte, majoritatea unităţilor şcolare din judeţ sunt pregătite să îşi primească elevii. „Din cele 437 de unităţi de învăţământ ce vor funcţiona în Sălaj în anul şcolar 2013-2014, 104 cu personalitate juridică şi 333 de structuri, 419 dintre ele au autorizaţie sanitară de funcţionare, ceea ce reprezintă aproape 96 la sută din total. Cât priveşte rezervele de combustibil, 299 de unităţi au asigurat combustibilul necesar în proporţie de 50 la sută, iar 138 au asigurat combustibilul între 0 şi 49 de procente”, a explicat inspectorul general şcolar al judeţului Sălaj, în cadrul şedinţei menţionate. De asemenea, potrivit sursei citate, majoritatea şcolilor au asigurate spaţiile corespunzătoare pentru depozitarea şi păstrarea produselor furnizate elevilor prin Programul „Lapte-corn”, cu excepţia şcolilor din Adalin, Călacea, Popteleac, Bădăcin, Făget nr.1,2 şi 3, Zalha, Creaca, Valea Lungă, iar la Bălan nu există un astfel de spaţiu.