Centrul de Excelenţă, ce va funcţiona din acest an şcolar în cadrul Colegiului Naţional „Silvania” din Zalău, îşi va deschide porţile, festivitatea urmând să aibă loc în cursul săptămânii viitoare. Instituţia, propusă spre înfiinţare de un grup de consilieri locali la începutul acestui an, este destinată pregătirii elevilor claselor V-XII, capabili de performanţă, în vederea participării la olimpiade naţionale şi internaţionale.
Un centru similar a funcţionat şi până acum în cadrul Colegiului, însă din cauza constrângerilor bugetare şi a lipsei finanţării a fost necesară înfiinţarea unui centru de excelenţă cu personalitate juridică. Ordinul de înfiinţare a instituţiei a fost semnat de către ministrul Educaţiei încă din luna aprilie, însă, din anumite motive organizatorice, demararea activităţii centrului nu s-a putut face odată cu începutul anului şcolar, aşa cum era programat. În cadrul instituţiei urmează să predea aproximativ 60 de profesori, plătiţi „la oră”, bugetul alocat pentru anul calendaristic 2014 fiind de 65.000 de lei.
Peste 1.000 de elevi vor să facă performanţă
Cursurile se vor desfăşura în zilele de sâmbătă, în două locaţii. Elevii de gimnaziu vor face pregătirea la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, iar liceenii la Colegiul Naţional „Silvania”. „Vor fi selectaţi 300 de elevi, ce vor fi împărţiţi în 15 grupe, pe discipline. De regulă, pregătirea se va desfăşura sâmbătă, însă, în funcţie de programul elevilor s-ar putea ca aceste ore să fie programate şi în cursul săptămânii. Testarea copiilor va avea loc joi, 30 octombrie, începând cu ora 15. Pentru gimnaziu, proba scrisă va avea loc la Şcoala Gimnazială <<Mihai Eminescu>>, iar pentru liceu, la Colegiul Naţional <<Silvania>>”, a explicat Ioana Tuduce, directorul instituţiei. Potrivit acesteia, înscrierile elevilor s-au încheiat luni, 27 octombrie, peste 1.000 de elevi optând pentru centru de excelenţă.
Doamna Tuduce, puteti spune pe ce criterii ati fost aleasa directoare si pe ce criterii sunt alesi profesorii, cei pe care ii veti coordona? Sau nu exista criterii, ci doar preferinte si interese? Vorbim despre elevi care doresc sa faca scoala de excelenta, si nu afaceri.