Un proiect educational intitulat Traditii si obiceiuri salajene, organizat de Grupul Scolar Voievodul Gelu din Zalau, a adus ieri in atentia elevilor scolii o activitate mai aparte, si anume o sezatoare cum se obisnuia pe vremuri in judet. Aceasta actiune se subscrie celor planificate pentru aceasta saptamana in unitate, respectiv in cadrul programului Scoala Altfel.
Responsabilul catedrei de textile din unitatea scolara mentionata, Claudia Rablau, a declarat ca obiectivul activitatii este de a face cunoscute elevilor obiceiurile specifice judetului de acum cativa zeci sau sute de ani. Pentru ca se apropie sarbatorile pascale, ne-am propus sa organizam o sezatoare in care elevii nostri sa poarte costume populare traditionale, specifice judetului. Pe vremuri, aceasta intalnire avea loc la o gazda, unde fetele teseau, coseau si torceau caierul de lana. In timp ce munceau, femeile cantau, servind, dupa cum se obisnuia, placinte si floricele de porumb, ne-a declarat Claudia Rablau.
Costumele populare traditionale imbracate de fete si baieti, dar si cele expuse pe un panou in sezatoare au fost puse la dispozitie de profesoara Claudia Rablau, de catre elevi, aduse de la bunicii lor, precum si din dotarea Ansamblului Porolissum. De asemenea, la sezatoare au fost expuse prezentate produse traditionale de paste, nelipsind ouale pictate dupa vechile obiceiuri.