Doar aproximativ 30 de absolvenţi de gimnaziu sălăjeni nu au fost repartizaţi, încă, la liceu. Aceştia sunt aşteptaţi în această săptămână, la secretariatele unităţilor şcolare la care au absolvit, pentru depunerea fişelor de înscriere la cea de-a doua etapă de admitere la liceu. Pe de altă parte, candidaţii deja repartizaţi au termen pentru depunerea dosarelor de înscriere la liceele la care au fost admişi, în caz contrar, aceştia pierzând locul ocupat.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în aceste cazuri este vorba de elevi care nu au participat la evaluarea naţională sau care au de dat corigenţe. „Dintre cei 2.192 de absolvenţi ai claselor gimnaziale, 2.176 s-au înscris pentru susţinerea probelor din cadrul evaluării naţionale. În urma admiterii computerizate, 1.814 elevi sălăjeni dar şi 70 de candidaţi din judeţele Bihor, Maramureş şi Satu Mare au fost repartizaţi la liceele din judeţ. De asemenea, 28 de elevi au fost repartizaţi pe locurile speciale pentru romi, iar 133 la liceele vocaţionale. În total, este vorba de 2.045 de elevi repartizaţi în primul an de liceu la unităţile din judeţ. Din calculele făcute, mai sunt în jur de 34 de candidaţi de repartizat la liceu”, a declarat Gheorghe Bancea.
Peste 90 de elevi din judeţul nostru au ales să continue studiile liceale în alte judeţe, majoritatea (57) optând pentru liceele din Cluj-Napoca, dar şi pentru Maramureş (16 candidaţi), Bihor (14 elevi) şi Liceul Militar din Alba (patru candidaţi).
Toţi candidaţii repartizaţi în această primă etapă vor trebui să îşi confirme locul. Astfel, în intervalul 16-26 iulie, aceştia vor trebui să depună dosarele de înscriere la unitatea la care au fost admişi.
Potrivit sursei citate anterior, în intervalul 27-30 iulie şi 6 şi 7 septembrie sunt programate şedinţele publice de repartizarea cazurilor speciale, însemnând cazurile de gemeni, cele medicale sau distanţa de domiciliu.
La nivelul judeţului au rămas disponibile pentru candidaţii sălăjeni aproximativ 380 de locuri la liceu. Dintre locurile neocupate, cele mai multe, anume 41, sunt la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău, un număr de 40 de locuri sunt vacante la Liceul Tehnologic din Sărmăşag, 36 la Liceul Tehnologic Nuşfalău şi 31 la Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” Cransa. Câte 28 mai sunt libere la Grupul Şcolar „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei şi la Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei şi 16 locuri la Grupul Şcolar „Ioachim Pop” Ileanda etc.
Totodată, 39 de locuri sunt libere la liceele vocaţionale, respectiv 16 locuri la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău şi 23 la Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalău. Pentru departajarea candidaţilor neprezentaţi la evaluarea naţională, la admitere se va ţine cont de media obţinută în cei patru ani de gimnaziu.
Mihaela Oprea