Încep pregătirile pentru simularea evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a şi a probelor scrise ale examenului de bacalaureat, de către elevii claselor a XI-a şi a XII-a, pentru anul şcolar 2016-2017. Simulările vor începe în 13 martie, urmând ca rezultatele să fie afişate în 31 martie.
Aceste simulări au ca scop principal obişnuirea elevilor cu rigorile acestor importante examene, cu rol decisiv în admiterea la liceu sau şcoli profesionale, respectiv examenul de maturitate, dar şi pentru verificarea cunoştiinţelor asimilate de elevi şi, implicit, optimizarea rezultatelor obţinute la finalul studiilor gimnaziale şi liceale. La fel ca în anii trecuţi, notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, rezultatele fiind doar discutate la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, pe baza acestora urmând a fi luate măsuri pentru îmbunătăţirea performanţei şcolare, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei ori la nivelul consiliului profesorilor, şi chiar în cadrul sedinţelor cu părinţii.
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, simulãrile examenelor de evaluare naţională şi bacalaureat decis de Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2016-2017 vor începe în 13 martie, cu proba scrisă la limba şi literatura romană, urmată a doua zi, dacă este cazul, de proba la limba maternă. În 15 martie, elevii de clasa a VIII-a vor susţine proba scrisă la matematică, în timp ce colegii lor din clasele a XI-a şi a XII-a vor da proba obligatorie a profilului.
Examenele se vor încheia în 17 martie, atunci când elevii din anul terminal de liceu vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării, rezultatele urmând să fie afişate în 31 martie. Simulările şi-au arătat utilitatea în anii trecuţi, rezultatele obţinute la examenele naţionale fiind net superioare celor de la simulare.
Spre exemplu, la simularea din anul şcolar precedent, promovabilitatea înregistrată în rândul elevilor sălăjeni de clasa a VIII-a a fost de 43,85 la sută, în timp ce la examenul de evaluare din vară, 73,7 la sută dintre candidaţi au reuşit să promoveze.
În cazul Bacalaureatului, la simulare doar 36,7 la sută dintre liceenii din judeţ au luat notă de trecere, pentru ca la examenul adevărat, promovabilitatea înregistrată să crească la 61,02 la sută.