Diploma pentru merite deosebite au fost acordate Școlii Gimnazială nr.1 Ip și Școlii Gimnaziale nr. 1 Vîrșolț pentru implicarea în activitățile proiectului național Călătoria mea multiculturală .
Proiectului Național Călătoria mea multiculturală, inițiat de Direcția Generală Învățământ în Limbile Minorităților din cadrul Ministerului Educației Naționale, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, de pe lângă Guvernul României și Reprezentanța Comisiei Europene în România, proiectul fiind înscris în Calendarul Activităților Educative Regionale al Ministerului Educației Naționale, anul școlar 2013-2014, poziția 169. a fost lansat în 21 februarie, cu ocazia Zilei Internațională a Limbii materne.
Ziua Internațională a Limbii materne, declarată de UNESCO prima oară în 17 noiembrie 1999 și recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, promovează diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare tangibil și intangibil. Toate acțiunile ce promovează limbile materne încurajează diversitatea lingvistică, educația multilingvistică. Ajută la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazate pe înțelegere, toleranță și dialog.
În cadrul acestui proiect, Școala Gimnazială nr.1 Ip s-a înscris la tema Cunoaște-mă pe mine cu activitatea Învățăm în aceeași școală, dar vorbim diferit, la nivelul ciclului primar, prezentând minoritățile naționale din școala: maghiari, rromi, slovac iar elevii din Școala Gimnazială nr.1 Virsolt cu activitatea Jocurile populare ale copiilor, prezentând minoritățile naționale din școala noastră: maghiari, rromi.
Limba maternă învățăm de la mama, de aceea este atât de dulce și valoros pentru fiecare dintre noi. Copiii maghiari au prezentat cântece de leagăn, poezii, ce le spune mama copiilor când învață să vorbească, să umble. Cântecele, jocurile din folclorul copiilor prezentate ne însoțesc de-a lungul vieții, și devenind părinți transmitem mai departe urmașilor.
Această activitate era prima ocazie pentru copiii slovaci , când în costume populare au prezentat în limba maternă pe scenă cântece, jocuri, poezii ce au învățat de la părinți și bunici. Atât ei, cât și părinții lor au fost mândri, când au auzit aplauzele îndelungate ale colegilor de după prezentare. La fel s-au simțit și copiii rromi, care au prezentat o poveste în limba rromă.
La finalul activității, prin metode interactive, pe grupe, am reușit să învățăm câteva cuvinte în cele 4 limbi vorbite de copiii din școala noastră. Am și adunat aceste cuvinte într-un mic dicționar, care conține 20 de cuvinte.
Am fost foarte încântați când am primit vestea că proiectul nostru, alături de alte 33 proiecte din țară a fost selectat pentru premiere.Coordonatorul proiectului și câte doi elevi din școlile susnumite au fost invitate la festivitatea de premiere, care era organizat la Reprezentanța Comisiei Europene din București în data de 17.05.2014. Eleva Iosif Andra Damiana din clasa a II-a A a reprezentat minoritatea slovacă, iar eleva Moldovan Otilia Andrea a reprezentat minoritatea maghiară din Școala Gimnazială nr.1 Ip iar Școala Gimnazială nr.1 Virsolt a fost reprezentat de către elevii Bartus Ferenc si Fazakas Csongor în această călătorie multiculturală. Am petrecut 2 zile minunate în capitala țării, ne-am simțit foarte bine la Hotelul Ambasador, unde am fost cazați și am primit masa. Am avut ocazia să vizităm Parlamentul României, Muzeul Antipa, am călătorit cu metroul, ne-am jucat în Pacul Herestrău. Desigur, momentul culminant al călătoriei noastre a fost la Reprezentanța Comisiei Europene în România, unde alături de noi erau prezenți echipe din 22 de județe a țării, cu 13 minorități naționale, îmbrăcate în costume populare și unde copiii din cele două școli sălăjene au prezentat activitatea noastră iar coordonatorii au preluat Diploma pentru merite deosebite pentru implicarea în activitățile proiectului Călătoria mea multiculturală, acordate Școlii Gimnaziale nr. 1 Ip,respectiv Școlii Gimnaziale nr. 1 Vîrșolț județul Sălaj . Pe lângă diplomă copiii au primit un rucsac cu cadouri diverse, am putut admira costumele populare a colegilor noștri, am avut ocazia să facem cunoștințe cu alți colegi din alte zone ale țării, și desigur, am putut învăța din munca colegilor noștri.
De la colegii noștri greci din Mehedinți am reținut versurile despre limba maternă, scrise de Victor Teliucă:
„Mai dulce și mai bună decât toate
E pentru mine limba mea,
și pentru tine limba ta,
și pentru dânsul limba lui.
O altă limbă mai frumoasă nu-i
Din care omul cântecul își scoate.”
Mulțumim celor care au inițiat și au susținut acest proiect, credem că prima ediție pentru toți cei implicați a adus bucurii și satisfacții și va fi urmat de alte ediții.
Fazakas Maria învăţător, Școala Gimnazială nr. 1 Ip,
Denes Irina director, Școala Gimnazială nr. 1 Vîrșolț