Deşi ar trebui să beneficieze de transport gratuit către şi de la unitatea şcolară, elevii de liceu din mai multe localităţi sălăjene sunt nevoiţi să scoată bani din buzunare pentru a ajunge la cursuri. Culmea, tocmai microbuzele administraţiei locale solicită acestora bani, când transportul ar trebui să fie netaxabil.
Accesul la educaţie este, în teorie, gratuit. Practic, învăţământul de stat presupune costuri destul de piperate pentru asigurarea materialelor şcolare necesare unui elev într-un an de studiu. Începând de la caiete, cărţi, ustensile de scris, de desen, până la îmbrăcăminte şi încălţăminte, lista cheltuielilor continuă pentru unele familii sălăjene chiar şi în ceea ce priveşte transportul copiilor la şcoală. În aceste condiţii, nu puţine sunt cazurile când costurile prea mari îi împing pe părinţi la măsuri extreme, precum obligarea celor mici să renunţe la cursuri.
Merg pe jos până la 10 kilometri
O astfel de situaţie nefericită apasă greu asupra mai multor familii din localitatea Preoteasa, comuna Valcău de Jos, dar şi din satul vecin Mal, din comuna Sîg. Copiii din cele două sate urmează cursurile la liceul din Sîg şi, pentru a ajunge zilnic la şcoală cu microbuzele Primăriei Sîg, trebuie să scoată bani buni din buzunare. Cealaltă variantă este mersul pe jos: adică, după ce se scoală cu noaptea în cap, elevii trebuie să parcurgă la pas între 4-5 kilometri zilnic până la şcoală, aceeaşi distanţă urmând să fie străbătută după cursuri, de copiii care trebuie să se întoarcă acasă. Iar dacă toamna acest lucru este de bine, de rău, realizabil pentru adolescenţii cu picioare rezistente, iarna lucrurile se complică. Ninsorile, gerul şi vântul rece pot face ca un asemenea traseu să fie imposibil de parcurs, mai ales dimineaţa, când la ora la care adolescenţii trebuie să pornească la drum afară este încă întuneric.
Potrivit unui părinte din localitatea Preoteasa, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, în fiecare zi, drumul dus – întors costă 5 lei, suma lunară care merge din bugetul familiei pe transportul copilului la şcoală ajungând la aproximativ 100 de lei. „În fiecare zi, 5 lei. Atât cere şoferul microbuzului pentru transportul unui elev din localitatea Preoteasa sau Mal până la liceul din Sâg şi înapoi acasă. Oamenii nu îşi permit asemenea costuri, mai ales dacă în familie sunt mai mulţi copii înscrişi la şcoală, aşa că fie îşi trimit odraslele pe jos la şcoală. Mai grav, în unele cazuri, nu mai trimit copiii deloc la şcoală, cerându-le să-i ajute la treburile gospodăreşti”, ne-a declarat părintele respectiv, apreciind că situaţia este cât se poate de îngrijorătoare.
Grav este şi faptul că situaţia priveşte tocmai microbuzele Primăriei Sîg. Deşi nu au dreptul să solicite bani pentru transportul elevilor, şoferii acestor microbuze cer elevilor să achite pentru a fi duşi la şcoală şi înapoi, în satele de domiciliu. „Aşa ceva se numeşte discriminare. Unii beneficiază de transport gratuit, în timp ce alţii trebuie să dea banul. Dacă este învăţământ gratuit, atunci să fie până la capăt”, a afirmat părintele revoltat.
Scopul nu scuză mijloacele
Deşi microbuzele şcolare sunt în administraţia primăriei, edilul comunei Sîg, Florian Bonţe, susţine că nu are cunoştinţă de respectiva situaţie. „Nu cunosc nimic de această situaţie. Nu am primit niciun fel de sesizări despre faptul că s-ar solicita bani elevilor de liceu pentru transportul către şi de la şcoală. Noi avem trei microbuze cu care asigurăm transportul şcolar al elevilor din ciclul primar şi gimnazial. Am vorbit cu directorul şcolar din centru de comună şi am stabilit traseele pentru transportul elevilor. Ba chiar am stabilit programul fiecărei maşini, astfel încât să ducem copiii la timp la cursuri şi apoi după-amiaza, la domiciliu. În privinţa elevilor de liceu, ar putea fi introduse unele curse speciale, astfel încât să beneficieze şi ei de transport la cursuri. Vom vedea cum vom rezolva această situaţie”, a afirmat Florian Bonţe.
Primarul a explicat modul în care copiii din satele Preoteasa şi Mal sunt transportaţi la cursuri, dar a precizat că nu ştie de perceperea unor sume de bani în cazul liceenilor. „Deşi avem doar doi şoferi pentru cele trei maşini cu care asigurăm transportul şcolar, unul dintre aceştia mai face o cursă până în localitatea Preoteasa pentru a lua copiii şi a-i duce la şcoală. Am făcut un traseuşi pentru satul Mal, chiar şi localitatea Ban, unde avem copiii care au dorit să urmeze cursurile şcolare la Sîg. Totuşi, nu ştiu să se ia bani de la liceeni”, a precizat edilul.
Înţelegerea de acasă nu bate cu cea din târg
Conform legislaţiei actuale, microbuzele şcolare sunt obligate să asigure gratuit transportul elevilor din clasele primare şi gimnaziale. Toate costurile care implică această activitate, cu combustibilul, plata conducătorului auto etc. sunt suportate din bugetul local. În privinţa elevilor de liceu, aceştia beneficiază de decontarea navetei, aceasta fiind realizată prin sumele alocate din bugetul de stat prin inspectorat.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat că perceperea unor sume de bani pentru transportul elevilor cu microbuzele şcolare este o ilegalitate. „Este înafara legii ca şoferii microbuzelor şcolare aflate în administrarea primăriei să solicite bani elevilor de liceu. Administraţia locală nu poate emite abonamente la transportul şcolar, prin urmare sumele cheltuite nu pot fi decontate. Există posibilitatea încheierii unei convenţii între administraţia locală şi noi ca, în cazuri speciale, să găsim soluţii pentru asigurarea transportului elevilor de liceu la şcoală”, a precizat inspectorul şcolar general.
Tocmai de aceea, a spus Bancea, ISJ a stabilit cu primarul comunei Sîg ca transportul liceenilor din satul Preoteasa la unitatea de învăţământ din Sîg să fie gratuit. „Având cunoştinţă despre situaţia elevilor din această localitate, am convenit cu primarul ca elevii să fie transportaţi gratuit, în fiecare luni şi vineri, de la şi către internat la domiciliu. O să analizez această situaţie, urmând ca, în funcţie de rezultate, să fie luate măsurile ce se impun”, a afirmat Gheorghe Bancea.
Banii de navetă întârzie cu lunile
Cealaltă variantă pentru transportul elevilor de liceu, respectiv naveta cu mijloace de transport private nu este avantajoasă pentru părinţi. Din luna martie a acestui an, fondurile alocate din bugetul de stat pentru decontarea navetei elevilor au secat. „În mod normal, naveta copiilor la şcoală se decontează lunar. Din păcate, nu am mai primit fonduri de la stat pentru plata acestor sume de bani celor în drept. La nivelul întregului judeţ este vorba de circa 1.800 de copii care aşteaptă decontarea navetei”, a precizat Gheorghe Bancea.
Reprezentantul învăţământului sălăjean ne-a spus că, într-o singură lună, Inspectoratul are de achitat peste 220.000 de lei pentru decontarea navetei elevilor de liceu.
Microbuze şcolare, în minus
La această dată, primăriile sălăjene au în administrare 76 de microbuze destinate transportului elevilor. Acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea transportului elevilor către şi de la unităţile de învăţământ. „Pe lângă cele 76 de microbuze şcolare din judeţ, ar mai fi necesare altele zece. Cu toate acestea, doar şapte unităţi şcolare ne-au transmis solicitări pentru suplimentarea numărului de microbuze, astfel încât să poată realiza în condiţii optime transportul elevilor”, a precizat Bancea.
Printre aceste unităţi de învăţământ se numără, deloc surprinzător, şi Liceul Tehnologic din Sîg. Celelalte microbuze şcolare au fost solicitate de unităţile şcolare din Crişeni, Treznea, de Şcoala Gimnazială „Bathory Isvan” din Şimleu Silvaniei,
Potrivit acestuia, este vorba de unităţile şcolare din Crişeni, Treznea şi Jebuc, de Şcoala Gimnazială „Bathory Isvan” din Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială Nr.2 Sărmăşag şi Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău, acesta din urmă în scopul transportului copiiilor la diferite festivaluri şi concursuri specifice.
Doamna Oprea, sunt profesor la Sig, scoala pe care o denigrati in articolul din 20 09 2012.Si o faceti pe baza unei surse anonime, fara sa va documentati.Asa ceva nu se poate numi jurnalism, dar a-ti reusit sa denigrati o scoala intreaga prin minciuna si , mai grav lipsa totala de profesionalism. Oare de ce?
Va urez „SI LA MAI MARE”.
Bontea, esti cu musca pe caciula?
Minciuna, minciuna, minciuna
Pai sa stiti ca anul acesta nici nu a mers microbuzul la Preoteasa si plus de aceea microbuzul nu este obligat sa mearga dupa elevii de liceu din localitatea Preoteasa si nici din Mal (microbuzul este destinat pentru elevii pana in clasa a VIII-a) numai cu acordul primarului s-a deplasat in localitatea respectiva tot ca sa multumeasca parintii, LICEUL NU este obligatoriu) si niciodata soferul nu a cerut bani de la nimeni.
Daomna draga!Chiar asa disperata sunteti dupa stiri incat luati de buna declaratia unui singur partinte, SI ANONIM? Chiar asa se face jurnalismul in ziua de azi?Am inteles ca nu doriti sa dezmintiti cele declarate.Cred ca va e rusine sa declarati ca nu v-ati documentat dar tin sa va reamintesc ERARE HUMANUM EST.E mai rusinos in a persevera intr-o gresala decat a recunoaste ca ai gresit.Ganditi-va ca ati aruncat cu noroi in niste oameni care nu meritau asa ceva.Puneti-va in locul lor.O invatatoare de la Sig
Ce lucru absurd cum sa spui asa cand nici macar nu este adevarat….. Cineva ar trebui sa faca ceva cu acesti mincinosi buni de nimic
D-le, Daniel Muresan,
Chiar o veti mai pastra in redactie pe doamna/domnisoara Mihaela Oprea dupa ce a risipit atata spatiu tipografic cu o minciuna nerusinata despre incasarea de taxe la transportul scolar din Sig,terfelind efortul urias care se face pentru transportarea copiilor la cursuri?Am aflat ca acest surogat de redactor a avut tupeul sa spuna directorului scolii „nu dezmint nimic”… scrieti un „drept la replica”.Adica un om cinstit, facut hot trebuie sa-si demonstreze nevinovatia iar cel care l-a acuzat pe nedrept poate sa primeasca si…recompense.
Domnule Ioan Sever Bontea, daca sunteti profesor precum afirmati, poate c-ar fi nimerit sa folositi corect limba romana, fiind totusi un exemplu pentru invataceii ce-i pastoriti: „…dar a-ti reusit sa denigrati o scoala intreaga… „. Corect, conform regulilor pe care teoretic le cunoasteti ar fi „…ATI reusit sa…”.
Totodata acest articol a prezentat o stare de fapt adusa la cunostinta de un parinte. Haideti sa il consideram pe sofer nevinovat deocamdata si pe parinte de buna credinta, deopotriva. Concluzia va veni de la autoritatile in drept, nu de la gazeta si nici de la comentariile din subsol.
Pentru Mihaela, zisa ziarista: Documentati-va nu scrieti numai minciuni prin care denigrati o scoala de prestigiu. V-ar placea sa va acuze cineva de ceea ce nu a-ti facut, in presa , apoi sa refuze sa dea dezmintire? Fiti responsabila cand scrieti! Primaria comunei face eforturi mari pentru ca elevii sa fie adusi cu transportul scolar, nu s-a pus niciodata problema suportarii costurilor de catre parinti. Parintele ar trebui sa fie tras la raspundere pentru declaratii mincinoase.
Felicit soferii pentru ca intr-adevar fac eforturi foarte mari ca sa-i aduca pe elevi la scoala.
Ma bucur ,d-le Ioan, ca sunteti foarte atent la corectitudinea limbii romane.Noi,dascalii de la Sig vorbim in cunostinta de cauza,d-voastra in ce calitate?…vai, ati gasit o graseala! Acest dascal scrie perfect in limba engleza, pe care o preda. D-voastra si alti cititori ai gazetei deja il inculpati pe sofer(asta reiese din articol).Sunt oameni cinstiti, ii cunoaste o comunitate intreaga.Acel parinte nu si-a declinat identitatea.Oare… de ce?Cum va explicati ca nici un parinte nu a mai scris incriminator despre acest subiect?Nu are importanta ziarul si opiniile?D-voastra de unde stiti de subiect,de unde stiti ce s-a scris?Nu de aici?Pana sa se ancheteze, e aruncata o pata de noroi pe cinstea unor oameni ?De ce exista trimiterile in judecata pentru calomnie? Ma gandesc ca o aparati pe DOMNITA care a scris.Cand intradevar autoritatile vor stabili cine e de vina, isi va cere scuze ca nu s-a documentat,ca nu a venit, la noi,la Sig, sa se documenteze?
În primul rând doresc să acord titlul de neprofesioniştii presei judeţene pt dragii noştri DILETANŢI de la (second-hand) „Magazin Sălejean”!
1. În primul rând doresc să acord titlul de neprofesioniştii presei judeţene pt dragii noştri DILETANŢI de la (second-hand) “Magazin Sălejean”!
Aţi început cu biserica şi continuaţi cu şcoala. SĂ VĂ FIE RUŞNIE!
2. Autorul acestui articol este doar o fantomă de reporter. Şi iată de ce: pt că nu este nici măcar informat la faţa locului. La Şcoala din Sîg, liceenii frecventează cursurile după amiază, deci nu au cum se trezi cu noaptea în cap! (logic, NU stimabilă „pitzireporteriţă”).
3. Iarna, chiar e o problemă, şcoala nu are banii necesari să pună cauciucuri de iarnă pe rablele din dotare (felicităm autorităţile competente în acest sens), de fapt 2 şoferi în Sîg muncesc pe 3 microbuze şcolare. Nici asta nu ştiai frumoasă reporteriţă?!
4. Părintele anonim probabil este un „cetăţean turmentat” după modelul multora din Preoteasa şi nu numai. Pe româneşte este un animal mamifer care se bucură făcând „i-ha-ha, pe voce de la si bemol” (deci măgăruş).
5. EMIL SÎRCA (în rolul de şoferul acuzat pe nedrept) este şi el un părinte care are 3 copii şi nu va putea nicodată să facă acest lucru. El chiar ajută cât poate şi mă refer aici la sprjinul pe care-l oferă copiilor de la CTF Fizeş.
6. Liceenii din Preoteasa dacă nu vor urma şcoala au şansa să devină MINIŞTRI. Aşa e acum la modă.
7. TERMINAŢI CU INCOMPETENŢA ŞI FIŢI MAI PROFESIONIŞTI FRAŢILOR, CĂ VĂ VOR MÂNCA VIERMII !!!
Sunt onorata sa cunosc un om de valoare precum acest sofer acuzat gratuit,putini oameni precum el in zilele pe care le traim,si putini profesori dedicati precum cei de la Grupul Scolar Sig,criticati pentru ”asemenea greseli”ce bine ca nu a gresit autorul articolului sau cei care au publicat aceasta mizerie.Ati murdarit reputatia unei familii,scoli,comunitati chiar, dar eu sper ca o sa platiti intr-un fel sau altul, RUSINE
si eu il cunosc pe sofer,intradevar un om cumsecade,ce aberatii,sper sa nu puna la suflet si sa nu va ia in serios asa cum face deja multa lume si cum meritati,sa va fie rusine