„Big Brother” la concursurile pentru şefia unităţilor de învăţământ: Directorii şi adjuncţii, supravegheaţi audio-video

 

Cadrele didactice care îşi depun, în aceste zile, candidatura pentru posturile de conducere din unităţile de învăţământ sălăjene vor cunoaşte pe propria piele ce înseamnă cum funcţionează supravegherea elevilor care îşi dau Capacitatea.

Secretarul de stat Monica Anisie a anunţat că toate concursurile pentru posturile de director de şcoli şi grădiniţe se vor desfăşura sub atenta observare a comisiei de specialitate şi vor fi monitorizate audio-video. “Foarte multe mesaje pe care le-am primit în această perioadă erau mesaje care susțineau ideea că există posibilitatea ca acest concurs să fie viciat și ne solicitau să avem înregistrări audio-video și să tratăm acest examen exact cum tratăm și examenele pentru elevi. Interviu și proba de evaluare a CV-ului — și la aceste probe vor fi monitorizări audio-video. Tot acest proces de concurs va fi monitorizat de către reprezentanții ministerului. În fiecare centru de examen vor fi trimiși monitori din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a asigura legalitatea acestui concurs, pentru a asigura pe toți concurenții că ne dorim să realizăm un concurs pentru profesionalizarea funcției de director”, a explicat Anisie.

Potrivit spuselor sale, fiecare comisie de concurs va fi compusă dintr-un reprezentant al Inspectoratului Scolar, două cadre didactice desemnate de către Consiliul de Administrație al unității pentru care candidează cadrul didactic respectiv și doi reprezentanți ai autorităților locale.

La nivel naţional sunt scoase la concurs peste 9.000 de posturi de directori, directori adjuncți, directori ai palatelor și cluburilor copiilor. În judeţul Sălaj, se caută 113 directori şi 24 de directori adjuncţi, pentru 67 de şcoli gimnaziale, 23 de licee, 14 grădiniţe şi nouă cluburi, centre ori postliceale.

Ministerul Educației va pune la dispoziția celor care vor să participe la concurs un Telverde — 0800.801.100 — începând cu data de 21 septembrie, în intervalul orar 8,00 — 16,00. Vor fi desemnați reprezentanți ai ministerului care vor răspunde tuturor întrebărilor cadrelor didactice.

Legislația în vigoare prevede ca în școlile unde nu s-a înscris nimeni la concurs sau candidații nu au promovat să fie detașate de către inspectoratele școlare pe funcțiile de conducere persoanele care îndeplinesc condițiile necesare. Dat fiind faptul că înscrierile se fac pe o platformă electronice, abia la finalul perioadei de depunere a candidaturilor se va putea şti câţi aspiranţi sunt la nivelul Sălajului.

3 Thoughts to “„Big Brother” la concursurile pentru şefia unităţilor de învăţământ: Directorii şi adjuncţii, supravegheaţi audio-video”

  1. Anonim

    Indiferent ce așteaptă cei de bună credință sau naivii, sistemul se va reproduce în proporție covîrșitoare, în condițiile în care comisia cuprinde un inspector (politic), doi profesori din școala respectivă, membri ai consiliului de administrație (adică agreați de directorul – politic – în funcție) și doi de la primărie (politic). Iar dacă se întreabă cineva de ce a mai vrut atunci Andronescu și PSD amînarea examenului (pînă ajung ei la putere) – pentru că prin delegașie îi au la mînă!

  2. Anonim

    Problema in esenta nu este faptul ca se organizeaza aceste concursuri, ci faptul ca se organizeaza in pripa, intr-un moment nepotrivit. Iar bibliografia este varza, daca subiectele vor fi ca si cele din itemurile trimise de minister se va merge ca si la X-O.
    Ex de item: In care tara sistemul de invatamant este cel mai defavorizat? Raspuns corect:………..Australia.
    Cum dracu sa te gandesti ca la nivel mondial Australia are cel mai defavorizat sistem de invatamant. Cei care concep intrebarile sunt cu capul.
    Un alt exemplu de intrebare tampita care nu te ajuta deloc in functia de director este:”Ce sa discutat la congresul de la Pisa? sau „Care este ceea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un candidat la scoala de soferi?
    Ar fi interesant sa publice presa aceste exemple de itemuri sa se cruceasca lumea si sa se intrebe ce legatura au aceste intrebari cu functia de director. Aceste intrebari par copiate de la emisiunea „Vrei sa fi milionar”.
    Mi s-ar parea normal ca bibliografia si subiectele sa se bazeze pe legislatia in vigoare cu care lucrezi zilnic si nu pe niste carti scrise de neica nimeni pe care esti obligat sa le cumperi pt ca autorii sa faca vanzari de zeci de mi de exemplare la nivel national.
    Un concurs conceput pe genunchi.

    1. Anonim

      Lasă, dom’ derector, că dacă nu te descurci cu scrisu’, te salvează comisia la oral, că-i „de-a noastră”!

Leave a Comment