Inspectoratul Scolar Judetean Salaj scoate la concurs 130 de posturi de directori si directori adjuncti la unitatile de invatamant din judet. Daca la unele scoli nu exista nici un candidat, la altele, postul de director este vizat de cate doi profesori.
Tensiune mare printre cadrele didactice care intentioneaza sa se prezinte, in aceasta saptamana, la concursul organizat de ISJ Salaj, in vederea ocuparii unor posturi de directori si directori adjuncti la unitatile de invatamant din judet.
Ioan Abrudan, inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj a declarat in cadrul conferintei de ieri, ca in aceasta perioada, la sediul institutiei, mai exact la inspectoratul pentru managementul resurselor umane, se desfasoara concursul pentru ocuparea celor 130 de functii de director/director adjunct la unitatile de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica.
Astfel ca, in cursul zilei de luni si marti a avut loc concursul pentru posturile de directori la gradinite; miercuri si joi, cei evaluati vor fi directorii de licee, grupuri scolare, scoli de arte si meserii, la care au mai fost adaugate centrele de educatie incluziva, Palatul Copiilor si Cluburile Copiilor.
In zilele urmatoare, inclusiv joia viitoare, va avea loc concursul pentru functiile de director la scolile gimnaziale, iar in ultimile zile pentru cea de director adjunct. In cazul liceelor, Metodologia prevede ca la examen sa fie prezent un observator din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), iar in ceea ce priveste centrele de educatie incluziva va participa un coordonator de centru de la o scoala similara din Satu-Mare. La examenul sustinut pentru postul de director la palatele si cluburile copiilor va participa un director al unei astfel de unitati din judetul Cluj , a mai adaugat inspectorul general.
98 de candidati se bat pentru 82 de posturi
Szabo Stefan, inspectorul scolar general adjunct din cadrul compartimentului de management al resurselor umane, ne-a spus ca s-au depus 100 de dosare, insa, in urma evaluarii acestora, doua au fost respinse, din cauza ca anumite criterii nu au fost satisfacute. Au existat, totusi, si posturi nedorite, mai precis 48: 2 posturi la colegii, 8 pentru postul de director adjunct, 35 pentru functia de director la scoli gimnaziale si 3 la gradinite. In astfel de cazuri, inspectorul scolar general este cel care numeste directorul cu delegatie, pana la organizarea unui alt concurs, dar nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar, a precizat Abrudan.
Probele la care sunt supusi candidatii sunt: in primul rand vor fi evaluate CV-urile, pentru care pot obtine maximum 40 de puncte. A doua proba de foc este interviul, unde se pot acumula maximum 100 de puncte, astfel: 20 de puncte pentru intrebari din legislatia ;n domeniu; 45 pentru intrebari din management, 5 puncte pentru traducere din limba straina aleasa in limba romana; iar pentru proiectul de dezvoltare institutionala, se pot obtine 30 de puncte. Szabo a mai afirmat ca aceste probe nu sunt eliminatorii, iar pentru a reusi este nevoie ca participantii sa acumuleze minimum 90 de puncte. Cat priveste rezultatele, acestea se vor afisa in fiecare zi, dupa finalizarea examenului. Contestatiile vor putea fi depuse in trei zile de la data afisarii rezultatelor. In cazul liceelor, deciziile de numire pe post se vor da de minister, iar daca postul este inferior celui de liceu, deciziile sunt emise de inspectorul general. Dupa decizie urmeaza o proba de 90 de zile, iar in cazul in care in aceste 90 de zile s-a facut fata, decizia ramane definitiva, pe o perioada de 4 ani de la data emiterii acesteia, a conchis inspectorul scolar adjunct.