Bacalaureatul, la libera alegere

Promovabilitatea dezastruoasă înregistrată în ultimele sesiuni ale examenului de bacalaureat a dat de gândit reprezentanţilor din sistemul educaţional românesc. S-ar putea ca, începând chiar de anul şcolar următor, acest examen al „maturităţii” să fie susţinut diferenţiat din punct de vedere al dificultăţii probelor, în funcţie de gradul de pregătire al absolvenţilor de liceu, precum şi în funcţie de specialitatea urmată în anii de liceu. Mai mult, în funcţie de tipul bacalaureatului promovat, absolvenţii de liceu ar putea alege şi traseul pe care îl vor urma în carieră.
Iniţiativa modificării examenului de bacalaureat aparţine ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronesc, şi urmează a fi studiată de parlamentari în această săptămână. Scopul proiectului este acela de a evita în anii următori rezultatele dezastruoase la bacalaureat. Conform proiectului, elevul va decide singur ce tip de examen va susţine.
Reprezentanţii din Învăţământ susţin că acest examen de bacalaureat trebuie corelat şi cu modul de admitere, dar şi cu învăţământul superior, astfel încât să nu limiteze dreptul de opţiune a elevilor spre o anumită carieră, dar să ofere şanse egale la admiterea la facultate. Cu alte cuvinte, ministerul trebuie să ţină cont de numărul de ore făcute dintr-o anumită materie la care se dă examen.
Prin introducerea bacalaureatului diferenţiat, ministrul îşi propune să ridice standardul de calitate al liceelor tehnologice, unde rata de promovabilitate la bacalaureat este de 25-30 la sută, mult mai mică decât cea din liceele teoretice, unde ajunge la 85-90 la sută. Un alt mod în care ministrul vrea să evite pe viitor rezultatele proaste de la bacalaureat este organizarea de cursuri remediale pentru elevii care au probleme la şcoală. Acestea ar urma să poată fi frecventate încă din timpul gimnaziului, deoarece şi rezultatele evaluării naţionale s-au dovedit nesatisfăcătoare.
Numai în această sesiune de toamnă a examenului de bacalaureat s-au înscris peste 1.000 de candidaţi sălăjeni. Majoritatea au de susţinut proba la disciplina matematică, şi anume proba obligatorie a profilului care va avea loc astăzi. La nivelul judeţului, promovabilitatea înregistrată în prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an a fost de 42,92 la sută.

One Thought to “Bacalaureatul, la libera alegere”

  1. Andrei

    Bac-ul unic a fost un dezastru, de la început.
    Dacă avem peste 100 de specializări, la clasele de liceu, cum să dai un bac unic, centrat pe liceul teoretic?
    În acelaşi timp, bac-ul nu trebuie să fie şi concurs de admitere la facultate. Facultăţile trebuie să-şi organizeze propriul concurs de admitere.
    Principala problemă, în organizarea bac-ului, au fost acele facultăţi de doi bani, incapabile să-şi organizeze propriul concurs de admitere.

Leave a Comment