In scopul imbunatatirii calitatii invatamantului salajean, repre-zentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj au accesat o serie de proiecte pentru formarea cadrelor didactice, precum si pentru dotarea unitatilor scolare cu diferite echipamente. Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj, ne-a prezentat aceste initiative in cadrul unei conferinte de presa sustinuta ieri la sediul institutiei.
In ceea ce priveste activitatea de parteneriat, in perioada 30 august – 13 septembrie, s-a derulat un proiect Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii, avand ca obiectiv asigurarea accesului egal la educatie al copiilor romi. Proiectul s-a axat pe formarea a 170 de cadre didactice titulare si manageri scolari din mai multe judete din tara, printre care si Salajul. Am ales ca la acest proiect sa participe cadrele din unitatile scolare din Dragu, Cheud, Scoala Gimnaziala
Un alt proiect initiat de Ministerul Educatiei Cercetarii si Inovarii (MECI), intitulat Scoala fara discriminare, vizeaza formarea a 100 de cadre didactice prin furnizarea de cursuri in vederea promovarii educatiei pentru diversitate in invatamantul preuniversitar din Romania. Aceste cursuri se vor desfasura zonal, in cinci centre stabilite de MECI si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. La acest proiect au fost propuse doua cadre didactice din judetul Salaj, care vor participa la stagiile de formare sustinute la centrul regional Cluj-Napoca, in zilele de 14 si 15 noiembrie.
Totodata, inspectoratul scolar s-a implicat intr-un proiect initiat de Henkel Romania, in parteneriat cu MECI si in colaborare cu Centrul de Consultanta Ecologica din Galati, adresat tuturor scolilor din Romania, pentru clasele I-XII. Proiectul intitulat Harta Scolilor Verzi din Romania isi propune sa deruleze o campanie de identificare si premiere a initiativelor ecologice derulate in perioada 2006-2009 in cadrul scolilor din intreaga tara. Este un proiect generos si interesant, privind activitatile de promovare a programelor, proiectelor si activitatilor ecologice, la care sper sa participe cat mai multe unitati scolare din judetul Salaj, a afirmat inspectorul general scolar.
De asemenea, Ioan Abrudan ne-a adus la cunostinta despre Proiectul privind Invatamantul Rural, desfasurat pe baza unei finantari din partea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare, potrivit caruia, in scolile din intreaga tara au fost livrate peste 2.000 de videocamere. In Salaj, s-au primit 35 de astfel de camere video care urmeaza a fi distribuite in unitatile de invatamant din mediul rural. Aceste camere de supraveghere vor fi instalate la intrarile in cladiri, ca sisteme menite sa reduca violenta dintre elevi, dar mai ales furturile de rechizite si alte obiecte scolare.