Dascălii sălăjeni au la dispoziţie aproximativ trei săptămâni pentru a se înscrie la examenul de definitivat din 2015. Ministerul Educaţiei a probat zilele trecute metodologia şi calendarul organizării acestui examen. Astfel, cadrele didactice care doresc să participe trebuie să se înscrie, până în 21 noiembrie, la unităţile de învăţământ unde predau, pentru ca apoi dosarele să fie transmise la Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Potrivit calendarului, între 19 decembrie 2014 şi 5 iunie 2015 se vor efectua cele două inspecţii la clasă. Proba scrisă se va susţine în 9 iulie, cu subiecte unice pentru toată ţara, elaborate de Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare. Rezultatele se afişează în 14 iulie, iar contestaţiile se depun în intervalul 14 -15 iulie. Notele finale, după recorectarea lucrărilor contestate, vor fi făcute publice în 18 iulie.
Pentru a putea fi considerate admise, cadrele didactice trebuie să obţină minim nota 8. Profesorii care nu promovează examenul nici a treia oară nu vor mai avea dreptul să se titularizeze în învăţământ, fiind obligaţi să ocupe doar posturi pe perioade determinate.
În Sălaj, peste 70 la sută dintre dascăli au promovat
În acest an, peste 100 de profesori sălăjeni au susţinut examenul de definitivare în învăţământ, care s-a desfăşurat în luna iulie, la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău. Deşi, iniţial, s-au înscris 123 de candidaţi, trei dintre aceştia nu s-au mai prezentat la concurs, iar 15 au părăsit sala de examen. Potrivit regulamentului, candidaţii care nu doresc să li se evalueze lucrarea depun o declaraţie, înainte de ieşirea din sala de examen, părăsirea sălii putând să se facă după o oră de la distribuirea subiectelor.
Rata de promovare a examenului în judeţ a fost de 70,47 la sută, procent ce a situat Sălajul pe locul II în Transilvania, după judeţul Cluj, ce a avut un procent de circa 72,57 la sută.
Definitivarea poate fi obţinută la una dintre specializările înscrise pe diploma pe care candidatul le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic le poate preda, conform centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nota minimă de promovare a examenului fiind 8.
Niciunul dintre candidaţii sălăjeni care au participat la examenul de definitivat din acest an nu a reuşit să obţină nota maximă la proba scrisă. Cele mai mari note au fost 9,85 şi 9,8, obţinute de Ana But, ce a susţinut testarea la psihopedagogie specială, respectiv Lucian Moldovan, la educaţie fizică.
Candidaţii nemulţumiţi de nota obţinută au avut la dispoziţie aproape dou zile pentru a depune contestaţii. În anul precedent, înainte de contestaţii, puţin peste 50 la sută din totalul candidaţilor prezenţi au reuşit să promoveze examenul.