Ateliere meşteşugăreşti la şcoala din Pericei

 

Aproximativ 70 de elevi de la Şcoala Gimnazială Pericei au derulat, la finalul săptămânii trecute, un proiect în parteneriat cu Fundaţia „Kallos Zoltan” din Răscruci, judeţul Cluj, activităţile fiind sub forma unor Ateliere meşteşugăreşti. Potrivit consilierului de imagine al şcolii respective, prof. Maria Borz, din partea fundaţiei au fost prezente şase cadre didactice, care au coordonat toate activităţile împărţindu-i pe elevi în patru grupe de lucru, fiecare din acestea având altă sarcină de îndeplinit. „Proiectul s-a desfăşurat la şcoala din Pericei, iar clasele implicate au fost I B, a II-a B, a III-a B, a III-a C şi a IV-B, această ultimă clasă fiind de la secţia maghiară. Obiectivele urmărite prin activităţile derulate sunt educarea elevilor în spiritul voluntariatului şi a ideii de <<a dărui>>, iniţierea lor, dar şi a cadrelor didactice participante în activităţi de atelier, dar şi promovarea tradiţiilor populare de pe Valea Someşului”, a declarat prof. Maria Borz.

Aceasta a explicat că, pentru îndeplinirea acestui scop elevii au confecţionat manual, în cadrul atelierelor de lucru, diferite obiecte, atât din materiale noi, cât şi din materiale reciclabile, care au fost prezentate apoi în cadrul unei expoziţii. Au fost confecţionate, astfel, păpuşi, mascote, ghiocei din papură, măşti pentru alungarea iernii şi steme caracteristice zonei Sălajului. „Copiii au învăţat, prin această metodă educaţională non-formală jocuri specifice vârstei lor şi au descoperit îndeletnicirile localnicilor, reprezentându-le în steme”, a declarat prof. Maria Borz. Potrivit sursei citate, activităţile au fost completate de elementul muzical. Mai exact, la acest proiect au fost prezenţi şi trei studenţi de la Conservatorul din Cluj Napoca, prin muzica acestora elevii făcând cunoştinţă cu reportoriul tradiţional şi cu dansurile populare de pe Valea Someşului.

Directorul Şcolii Gimnaziale Pericei, Augustin Dănilă, intenţionează ca unitatea de învăţământ pe care o conduce să desfăşoare proiecte de acest gen şi în lunile următoare, în condiţiile în care proiectul de la finalul săptămânii trecute s-a bucurat de succes în rândul copiilor. „Sunt încântat de ce au realizat copiii şi profesorii prin acest proiect şi vreau să continuăm organizarea acestor acţiuni. De altfel, cei din Răscruci au venit la Pericei pentru a organiza aceste ateliere cu copiii şcolii noastre în semn de mulţumire pentru activitatea noastră caritabilă din toamnă. Atunci, elevii noştri au făcut un gest de suflet şi au colectat saci de legume şi alimente care au fost donate Fundaţiei <<Kallos Zoltan>> din Răscruci”, a declarat Augustin Dănilă.

Organizatorul acţiunii din week-end, de la Pericei, a fost prof. Bacsadi Izabella, tot de la şcoală respectivă participând la proiect profesorii Kiraly Eniko, Vig Szabo Andrea, Breda Krisztina şi Jozsa Monika. Din partea Fundaţiei „Kallos Zoltan” Răscruci, au participat Major Melinda, Varga Orsolya, Szatmari Gabriella şi Rszenyei Gabor.

 

One Thought to “Ateliere meşteşugăreşti la şcoala din Pericei”

  1. unu

    UN LUCRU FOARTE BUN .INVATATII MESERIE POATE PESTE ANI VOR MANCA O PAINE DIN ACEST PROIECT.BRAVOO !!!

Leave a Comment